App SOS ALARM niet in de plaats van 112

Foto: Novum

De gratis app SOS ALARM die donderdag is gepresenteerd, is geen initiatief van de overheid.  Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft laten weten, dat de officiële hulpdiensten kunnen alleen worden gealarmeerd door te bellen met het alarmnummer 112.

SOS ALARM alarmeert mensen zoals EHBO’ers die toevallig in de buurt zijn, op persoonlijke titel. De informatie die de app uitstuurt, komt niet automatisch ook terecht bij de meldkamer van 112, aldus het departement.

Dit benadrukt dat gebruik van de app SOS ALARM niet in de plaats komt van het bellen van 112.

De SOS ALARM-app is een burgerinitiatief van de non-profit organisatie Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. Het ministerie is niet betrokken bij de ontwikkeling van de app.

Donderdag 7 mei werd de nieuwe 112 App geintroduceerd door de stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst.

112 App
Via de applicatie kunnen mensen vrijwillige hulpverleners waarschuwen die zich aangemeld hebben voor Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om via de app 112 te bellen. Maar de informatie die de app genereert, wordt niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer van 112.

Inschrijven
In Nederland kunnen hulpverleners zoals EHBO’ers, BHV’ers, brandweer, defensie en politie zich inschrijven bij Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden via helplevensredden.nl. Zij worden via de Nationale SOS ALARM App op persoonlijke titel gealarmeerd en geïnformeerd als ze in de buurt zijn van een noodsituatie. Zij kunnen dan aangeven of ze in de gelegenheid zijn om te helpen. OP dit moment zijn er volgens SOS Alarm meer dan 32.000 geregistreerde hulpverleners.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden