Kamp vraagt advies Raad van State over omkeren bewijslast Groningen

Foto: Novum

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat de Raad van State zich buigt over het besluit van de Tweede Kamer voor een omgekeerde bewijslast bij schade door de aardbevingen in Groningen. Hij liet dat vrijdag weten na afloop van de ministerraad.

Hij wil het voorstel voorleggen aan het adviescollege omdat “het nogal ingrijpende teksten zijn, met mogelijk grote gevolgen in Groningen”.

Het besluit van de Kamer betekent dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM voortaan moet gaan bewijzen dat schade aan woningen en gebouwen niet is ontstaan door een beving als gevolg van aardgaswinning.

De Tweede Kamer nam eerder deze week een amendement aan op de bestaande wetgeving over ‘mijnbouw’, zoals de winning van gas.

Premier Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat omkering van de bewijslast “een verstrekkende impact” kan hebben op de manier waarop schade in Nederland wordt afgehandeld.

Het wetsvoorstel dat de Tweede Kamer deze week aanpaste gaat nu wel gewoon naar de Eerste Kamer, die volgens Kamp haar voordeel kan doen met het advies van de Raad van State. Kamp verwacht niet dat de behandeling van deze wet vertraging gaat oplopen door het oordeel van het adviescollege.

Kamp vertrok na de ministerraad naar Groningen voor overleg over de gaswinning, meldt nu.nl.

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden