UMCG ontvangt 3.8 miljoen euro subsidie

Foto: Google Maps

Het UMCG ontvangt een subsidie van 3.8 miljoen euro van de Europese Unie voor het onderzoeksproject ‘NextGenVis’.

Hersenonderzoekers gaan in dit project na of en hoe het visuele deel van het brein zich aanpast en reageert op bepaalde oogziektes en hersenaandoeningen.

Hersenonderzoekers Frans Cornelissen en Barbara Nordhjem van het UMCG leiden het internationale project, waarin onderzoekers van 15 instellingen uit zes landen meedoen. Het onderzoek duurt vier jaar en 15 nieuw aan te stellen promovendi gaan het uitvoeren.

Tijdens een mensenleven kan het gezichtsvermogen veranderen door bijvoorbeeld veelvoorkomende oogziekten als glaucoom en macula degeneratie, maar ook het gevolg zijn van een hersenaandoening. De onderzoekers willen nagaan hoe het brein reageert op de veranderde informatie die het vanuit de ogen krijgt. Blijft de structuur van de visuele cortex, het deel van de hersenen dat betrokken is bij visuele waarneming, gelijk of past dit zich aan?

Technologie
De onderzoekers kunnen de nieuwste technologische mogelijkheden inzetten voor deze studie. Zij maken o.a. gebruik van zeer nauwkeurige fMRI-scanners voor het onderzoek aan de visuele cortex, en apparatuur om oogbewegingen mee te volgen. Ze ontwikkelen ook nieuwe analysetechnieken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden