‘Lintjesregen 2015’ in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Vlaascho

Op vrijdag 24 april 2015 reikte burgemeester Peter den Oudsten in het stadhuis tussen 10.00 en 12.00 uur aan elf personen een Koninklijke Onderscheiding uit.

Tien onderscheidingen gingen naar mensen die zich al jarenlang op allerlei terreinen maatschappelijk verdienstelijk maken met vrijwilligerswerk, veelal naast een betaalde baan. Eén professor van de RUG heeft een onderscheiding op grond van haar wetenschappelijke verdiensten gekregen.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
De hoogste onderscheiding die dit jaar in Groningen is toegekend, is die van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding is toegekend aan Mw.prof.dr. Y.R.M. Bastiaanse. Professor Bastiaanse is sinds 1989 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en al even lang verantwoordelijk voor het programma Neurolinguïstiek.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd dhr. Ds. Y.C. de Groot
Na 32 jaar als predikant te hebben gewerkt, gaat ds. Ynte de Groot dit jaar met emeritaat. Uitstijgend boven zijn beroep als predikant heeft De Groot zich decennialang onbezoldigd ingezet voor vele (bestuurlijke) activiteiten en organisaties.

Negen personen kregen de versierselen die horen bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

Lid in de Orde van Oranje Nassau:
Dhr. R. Bellinga
Mw. E.A. Brouwe
Mw. J. Dokter-Tebbens
Mw. G.M. Hartsema-van Heck
Dhr. A. Kamstra
Dhr. J. van der Laan
Dhr. J. Meijer
Dhr. H.J. Verkade
Dhr. H.H. Zuidema

Van de elf decorandi zijn zeven man en vier vrouw.

200 jaar Koninklijke onderscheidingen
2015 is een bijzonder jaar, het Nederlandse decoratiestelsel bestaat dit jaar namelijk 200 jaar, meldt het Ministerie van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Dit jaar is er ter gelegenheid van Koningsdag in totaal aan 2.838 personen een Koninklijke onderscheiding verleend.

 

Bron: Gemeente Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen