Miljoenen subsidie voor ontwikkelen en bestuderen van ‘organs-on-chips’

Foto: Publiek Domein

Miniatuurorganen van cellen van patiënten maken en hierin bestuderen hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden’. Het klinkt futuristisch, maar het is mogelijk, meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maandag.

Onderzoekster Cisca Wijmenga van het UMCG wil dat samen met onderzoekers van het LUMC, de Universiteit Twente (UT), TU Delft, het Hubrecht Instituut de komende 10 jaar bereiken. Voor het onderzoek is een Zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

‘Organs-on-chips’

Het kweken van levende menselijke cellen en weefsels buiten het lichaam gebeurt in ‘organs-on-chips’. Dat zijn kleine compartimentjes op een siliciumchip, waarin de omstandigheden in het lichaam worden nagebootst.

Dat gebeurt onder meer met behulp van kanaaltjes in de chips, waardoor minieme hoeveelheden vloeistof nauwkeurig toegediend kunnen worden om onder meer de groeiende cellen te voeden. De vloeistof wordt aan- en afgevoerd met behulp van miniatuurpompjes en het gedrag van de cellen is met sensoren te meten.

De onderzoekers focussen zich voor dit onderzoek op hart-, hersen-, darm- en bloedvatcellen, die ze kweken uit stamcellen van patiënten met bepaalde aandoeningen. Deze cellen vormen vervolgens de basis voor de ‘chiporganen’ die net zo functioneren als organen in het menselijk lichaam.

Onderzoek naar effect darmbacteriën in UMCG

Het onderzoek naar het effect van darmbacteriën, ‘het microbioom’ op het lichaam, is de researchfocus van Cisca Wijmenga en haar collega’s in het UMCG. Als de balans van deze bacteriën ontregeld is geraakt, kan dit bijdragen tot hart- en vaatziekten.

Om dit te onderzoeken, maken de onderzoekers drie verschillende chiporganen en koppelen deze ook aan elkaar om de onderlinge beïnvloeding te bestuderen. “Zo kun je bijvoorbeeld de onderlinge effecten van gezonde en zieke organen bestuderen en onderzoeken wat er gebeurt met de hersenen of het hart als darmbacteriën ontregeld raken”, aldus Cisca Wijmenga.

Het nieuwe project kan ook profiteren van de kennis en de biomaterialen uit het LifeLines-bevolkingsonderzoek.

Miniatuurorganen alternatief voor dierproeven

De gekweekte miniatuurorganen vormen daarnaast een goed alternatief voor dierproeven. Bij dierproeven moet rekening gehouden worden met verschillen tussen het menselijk lichaam en dieren. De onderzoekers denken ook dat sommige effecten en bijwerkingen van nieuwe medicijnen beter en sneller kunnen getesten voorspeld worden in ‘organs-on-chips’.

Het onderzoek gaat tien jaar duren en richt zich eerst op hoe ziektes ontstaan om vervolgens te zoeken naar moleculen hoe deze processen kunnen beïnvloed worden.

 

(Bron: UMCG.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen