Week van de teek 2017

Foto: Publiek Domein

De Week van de teek vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 7 april 2017.

De themaweek is een gezamenlijk initiatief van 20 organisaties tijdens de Week van de Teek met dezelfde boodschap “Een teek? Pak ‘m beet!’ De organisaties geven voorlichting over het voorkomen van tekenbeten en ziektes die teken kunnen overdragen zoals de ziekte van Lyme.

‘Wie er lekker op uit gaat in het groen, moet altijd in het achterhoofd houden dat hij of zijn kan worden gebeten door een teek. Ook wie werkt in tuinen, plantsoenen, graslanden en bossen, moet erbij stilstaan, net als zijn of haar werkgever’.

Deze risico’s worden benadrukt door de verschillende organisatoren, want al zijn de gevaren wel redelijk bekend, de aandacht ervoor kan nog beter.

Nadat je door een teek bent gebeten, moet je snel actie ondernemen, omdat de ziekte van Lyme dreigt, die verschillende nare symptomen met zich mee kan brengen. Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten.

Ziekte van Lyme in stedelijk gebied

Ruim één op de vijf tekenbeten wordt opgelopen binnen stedelijk gebied, stelde het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs vast. Van de circa 25.000 uiteindelijke lymepatiënten houden er naar schatting 1000 tot 2500 per jaar langdurig klachten.

Vooral in stadsparken of bossen (ongeveer de helft) en de eigen tuin (ongeveer 1 op de 3 tekenbeten) worden mensen gebeten door teken, blijkt uit een onderzoek naar tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl sinds 2012.

In stedelijk gebied dragen teken minder vaak de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In het buitengebied draagt ongeveer 1 op de 5 teken deze bacterie bij zich, in stedelijk gebied is dat 1 op de 6 à 7 teken. Niet iedereen krijgt de ziekte van Lyme na een beet met een besmette teek. Toch krijgen jaarlijks naar schatting ongeveer 4.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet binnen het stedelijk gebied.

Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt.

Voor meer informatie: rivm.nl en tekenradar.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen