Koninklijke onderscheiding voor drijvende kracht Stichting Daniëlle

Foto: Publiek Domein

Mevrouw G. van der Zwaag-Visser is vrijdag 24 maart 2017 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van de Koninklijke onderscheiding door burgemeerster Peter den Oudsten vond plaats op het Oncologieplein in het UMCG, tijdens de opening van Daniëlle’s place/AYA lounge.

Mevrouw Van der Zwaag was namens haar in 1999 overleden dochter de drijvende kracht achter de Stichting Daniëlle. Mevrouw Van der Zwaag heeft met grote inzet gedurende 16 jaar de stichting voortgezet. Zij was niet alleen secretaris, maar ook belast met de dagelijkse gang van zaken.

Daniëlle van der Zwaag

Daniëlle van der Zwaag werd op 16 jarige leeftijd ziek en overleed na intensieve behandelingen 4 jaar later. Ook zij had een droomwens zoals vele ernstig zieke kinderen, maar voor de vele instellingen die er zijn om wensen in vervulling te laten gaan, bleek zij te oud. Haar enige kans was zelf een stichting op te richten. Dat heeft zij samen met haar radiotherapeut gedaan.

In 1999 overleed Daniëlle op 20-jarige leeftijd. Mevrouw Van der Zwaag heeft de allerlaatste wens van haar dochter, om de stichting voort te laten bestaan, in vervulling laten gaan.

Droomwens

De Stichting Daniëlle had tot doel zowel organisatorisch als financieel jongeren tussen de 18 en 28 jaar die ongeneeslijk ziek zijn de kans te geven een droomwens in vervulling te laten gaan. Verder ondersteunde de stichting daar waar mogelijk deze groep patiënten en hun familie tijdens het soms langdurige ziekteproces en de medische behandeling.

Nieuw initiatief

De stichting is na 16 jaar tomeloze inzet door mevrouw Van der Zwaag mede op haar verzoek opgeheven. De keuze om dit na 16 jaar te doen is de leeftijd van 16 jaar waarop Daniëlle ziek werd.

De tegoeden van de stichting worden overgedragen aan een nieuw initiatief voor zogenoemde AYA’s (Adolescent and Young Adults, 18-35 jaar) binnen het UMCG. Vrijdag 24 maart is de opening van Daniëlle’s place/AYA lounge op het Oncologieplein is vrijdag geopend in het UMCG.

Loungeplek

Het is een kroon op het werk van mevrouw Van der Zwaag dat de tegoeden van de stichting bij de beëindiging worden ingezet voor de loungeplek. Dit moment markeerde officieel de beëindiging van de Stichting Daniëlle.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen