OM eist 4 jaar cel tegen hoofdverdachte RUG-fraude

Foto: De Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft 4 jaar cel geëist tegen de hoofdverdachte Hans G., het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer voor corruptie bij Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De zeven andere verdachten hoorden straffen eisen van 1,5 tot 3,5 jaar cel. Dat heeft de officier van justitie donderdag bekendgemaakt in de rechtbank in Almelo. De verdachten worden beschuldigd van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte, heling en witwassen.

Tegen de vrouw van de hoofdverdachte is 150 uur werkstraf geëist.

Tegen zijn zoon eiste de officier drie jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk en tegen de schoondochter werd twee en een half jaar gevangenisstraf geeist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Twee directeuren van de bouw- en installatiebedrijven hoorden drie en een half jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk. De medewerkster van de facilitaire afdeling hoorde anderhalf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De materialenhandelaar hoorde een zelfde straf eisen.

Hans G zou voor 1,1 miljoen euro hebben gefraudeerd in acht jaar tijd via onder meer valse opdrachten en facturen en installatiebedrijven.

Ook heeft de officier geëist dat de verdachten het verkregen voordeel aan de RUG moeten terugbetalen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden