PvdA: Nieuw afvalsysteem moet eerlijker

Foto: De Redactie

Flatbewoners in wijken als de Indische buurt, Oosterpark, Paddepoel en Selwerd gaan mogelijk meer betalen voor hun afval dan huiseigenaren in Groningen-Zuid.

Het nieuw afvalsysteem ‘Diftar’ dat de gemeente Groningen wil invoeren, pakt slecht uit voor mensen in appartementen, ouderen en chronisch zieken. Dat stelt de raadsfractie van de PvdA. ‘Niet solidair en volstrekt onaanvaardbaar!’, zegt raadslid Jan Pieter Loopstra.

Het stadsbestuur wil in 2025 alle huisvuil hergebruiken. De gemeente stelt Diftar voor, een systeem met gedifferentieerde tarieven. Dit lijkt op het eerste gezicht ook best sympathiek, maar bij nadere beschouwing pakt het slecht uit voor mensen met lage inkomens, ouderen en chronisch zieken, zo legt Loopstra uit.

Omgekeerde emancipatie

‘Heb je een mooie grote tuin? Dan kun je gemakkelijk verschillende containers kwijt. De vuilniswagen weegt je afval en je betaalt per kilo. Maar op je balkon in De Hoogte of Indische Buurt heb je geen plek voor containers. Je kunt dan minder goed scheiden en dus moet je meer betalen. En bij ondergrondse containers betaal je ook nog voor het aantal keren dat je het afval wegbrengt. Het stadsbestuur vindt dit geen probleem. Wij wel. Het is oneerlijk’, aldus de PvdA.

Gevolg van Diftar is dus dat bewoners van flat- en portiekwoningen vaker naar buiten moeten om hun afvalemmers in grote ondergrondse containers te legen. ‘Vervelend voor ouderen en chronisch zieken die slecht ter been zijn. Het gaat immers ten koste van hun zelfredzaamheid. Invoering van Diftar op deze manier betekent dus omgekeerde emancipatie. Want ouderen die zichzelf nu redden, zijn straks aangewezen op vrijwillige hulp van Humanitas, zo is de bedoeling. Niet doen dus.’

De gemeenteraad vroeg het stadsbestuur al in 2015 om rekening te houden met de verschillende doelgroepen, waaronder ouderen en chronisch zieken. ‘In het voorstel dat de gemeente nu voorlegt zien we daarvan weinig terug’, zegt Loopstra.

‘Het rammelt aan alle kanten. Wanneer er te weinig Humanitas-vrijwilligers zijn, kunnen ouderen en chronisch zieken een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Daarvoor moeten zij wel een indicatie van de huisarts bemachtigen. Bestaat er een indicatie voor ouder worden? En is dit afgestemd met de huisartsen? Die hebben het namelijk al druk genoeg met de patiëntenzorg. Slecht plan dus.’

Eerlijk

De PvdA is ook voor 100 procent hergebruik in 2025, maar wil dit op een eerlijke manier bereiken. ‘Door meer voorlichting, onder meer op scholen, en door meer afvalbakken in de wijken. Wij geloven in vrijwilligheid. Vijftig jaar geleden waren er nog geen glasbakken. Nu brengt 90 procent van alle inwoners het glas vrijwillig naar de glascontainer. Zo kan het ook met andere afvalstromen.’

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden