Jongeren willen genderneutrale toiletten in verbouwd stadhuis

(Archief de Redactie)
(Archief de Redactie)
Foto: DWARS-GroenLinks

De vier politieke jongerenpartijen uit de stad willen genderneutrale toiletten in het nieuwe stadhuis. Hiertoe roepen De Jonge Socialisten (PVDA), DWARS (GroenLinks), Jonge Democraten (D66) en Pink! (PvdD) het gemeentebestuur op in een open brief.

Het nieuwe stadhuis moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, aldus de vier jongerenpartijen.

Transgender

In Nederland is 2% van de bevolking transgender of niet eenduidig vrouw of man.

‘Dit is een enorm grote groep mensen voor wie de openbare ruimte niet altijd een veilige ruimte is’, aldus Rico Tjepkema namens de vier jongerenpartijen. ‘Een goed voorbeeld hiervan is het letterlijk hokjesdenken wanneer het aankomt op openbare toiletten. Iemand wordt gedwongen om te kiezen tussen een wc voor mannen of vrouwen wat leidt tot ongemakkelijke situaties.’

Een genderneutraal toilet is een toilet waar niet langer beschreven wordt voor wie deze toegankelijk is omdat het toilet voor iedereen toegankelijk is.

Voorbeeldrol

De vier politieke jongerenorganisaties vinden dat de gemeente een voorbeeldrol heeft en dus de verbouwing van het stadhuis moet aangrijpen om haar toiletten inclusiever te maken.

Tjepkema: ‘Het is een kleine maar positieve maatregel die een hardnekkig probleem kan verhelpen. Daarnaast zijn genderneutrale toiletten in bijvoorbeeld de trein, in kleine winkels en bij festivals ook al genderneutraal en daar is het de normaalste zaak van de wereld. Het is ook nog eens oneerlijk dat je soms op basis van je geslacht langer in de rij moet staan voor de wc.’

De gemeente Groningen zou niet de eerste zijn die haar toiletten genderneutraal maakt. In de gemeenten Utrecht en Arnhem en diverse universiteiten zijn een aantal toiletten inmiddels genderneutraal.

De jongerenpartijen voeren al langer actie voor genderneutrale toiletten in Nederland. De JS pleitte in april ook al voor genderneutrale toiletten in Groningen en DWARS maakte in juli ruim honderd Amsterdamse toiletten genderneutraal.
(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen