Roy, Tijn en Tim winnen Klaas Dijkstra Techniekprijs 2017

Winnende machine met de drie winnaars.
Foto: Zommunicatie Alfa-college

Studenten Roy Timmer, Tijn Ronde en Tim Mensinga van het Alfa College Groningen wonnen donderdag 2 februari de Klaas Dijkstra Techniekprijs. Zij bouwden een gecompliceerde dozenplakmachine als onderdeel van een kerstballensorteermachine.

Ze wonnen hiermee 1500 euro en een oorkonde voor hun machine.

Gerko de Roo, docent techniek en jurylid, is erg positief over de machine van het drietal: “De machine is vernieuwend, vindingrijk, goed afgewerkt en zit vanaf de ontwerpfase direct goed in elkaar. Daarnaast is de afwerking goed en is de dozenplakmachine in hoogte verstelbaar, zodat deze overal geplaatst kan worden”.

Positieve invloed op techniekstudenten

Volgens Gerko heeft de Klaas Dijkstra Techniekprijs een positieve invloed op techniekstudenten “Ik zie een gezonde spanning. Ze zijn positief en gemotiveerd want ze willen deze prijs graag winnen”.

Ook mede-jurylid Fred Knot is het daar mee eens. “Ik heb genoten van de producten die de studenten gemaakt hebben. Ze hebben er veel tijd in gestoken. Zowel de studenten, de lesgevers, maar ook de ouders waren erg betrokken bij deze wedstrijd”.

Tijn Ronde, één van de drie winnaars, vond vooral de vrijheid, die het project bood, inspirerend. “In het begin van het project werden we allemaal losgelaten. Iedereen moest zelf de problemen oplossen. Het was erg leuk om te zien hoe iedereen met andere ideeën kwam en hoe deze verschillende oplossingen tot één geheel werden gevormd”.

Ook heeft hij een tip voor toekomstige deelnemers: “Neem goed de tijd om na te denken over een oplossing. De oplossingen die het meest simpel lijken, zijn namelijk vaak het moeilijkst om te bedenken en uit te voeren”.

Klaas Dijkstra

De Stichting Klaas Dijkstra Fonds is een particuliere stichting die jongeren in Nederland en ontwikkelingslanden ondersteunt bij hun ontwikkeling en de zelfstandige uitoefening van het beroep op het gebied van de kunsten en de techniek.

Klaas Dijkstra was een fijnmechanisch instrumentenmaker en had een passie voor wetenschap, techniek en kunst. Hij verbreedde zijn kennis van het instrumentmakersvak binnen het wetenschappelijk onderwijs en vond aansluiting met onderzoekers uit verschillende vakgebieden. Hij gaf zijn waardevolle vakkennis met veel enthousiasme door aan de vele jongeren die onder hem werkzaam waren. Jonge, beginnende kunstenaars die buiten de gebaande paden traden, konden op veel belangstelling van Klaas rekenen. Dit is de reden van het oprichten van de Klaas Dijkstraprijs geweest, na zijn plotselinge overlijden in 1998.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen