Raadscommissie bespreekt steun aan ‘werelduniek’ concept De Wandeling

Foto: De Redactie

Gemeentelijke medewerking aan een ‘werelduniek’ concept, versnelling van het onderhoud van Martiniplaza en het gelijk trekken van de lasten voor sportverenigingen zijn de onderwerpen deze woensdag in de raadscommissievergadering van Onderwijs en Welzijn.

Uniek in de wereld

Stichting De Wandeling wil op de plaats van het voormalige basketbalterrein een plek maken waar iedereen welkom is om te ontspannen, samen te werken en te leren. Onderdeel zijn een tearoom en gratis maaltijden, gemaakt van voedingsmiddelen van winkels, bakkers en supermarkten die ze de volgende dag niet meer kunnen verkopen. De stichting wil volledig zonder gebruik van geld opereren.

Verweesde locatie

“De Wandeling wil een concept realiseren dat nog nergens ter wereld is gerealiseerd en geeft ook een goede invulling aan een verweesde locatie in het Stadspark”, aldus B&W. Zij willen medewerking verlenen aan de komst van De Wandeling in het Stadspark met een concept dat uniek in de wereld is.

Voorbeelden van medewerking zijn een tijdelijke vergunning voor bouw (10 jaar), een bestemmingsplanafwijking en het achterwege laten van lokale heffingen.

Achterstallig onderhoud

Het evenementen-, theater- en sportcomplex Martiniplaza blijft op de huidige plek aan de Leonard Springerlaan. De rest van het onderhoud kan nu plaatsvinden. Er was een plan om de rest van het benodigde onderhoudsgeld tot en met 2020 te besteden aan werkzaamheden. Nu is het de bedoeling om in 2019 al klaar te zijn.

Dat kan onder meer ook omdat de werkzaamheden tot nu toe zeer voorspoedig verlopen. Versneld onderhoud is ook goedkoper. Dat betekent wel dat de raad ook versneld het resterende benodigde bedrag beschikbaar moet stellen. Voor 2017 is dat 2,5 miljoen euro.

Eerder besteedde de raad al 6,6 miljoen euro uit om het meest urgente deel van het achterstallig onderhoud uit te voeren.

Ongelijkheid

Op de agenda staan de plannen om de te betalen lasten voor sportverenigingen op de 16 sportparten in Groningen gelijk te trekken. Door verschillende werkafspraken in het verleden over eigendom van gebouwen en vergoedingen is er ongelijkheid tussen sportverenigingen ontstaan.

Het idee is dat er straks een “gelijk speelveld” is waarmee de ongelijkheid is rechtgetrokken. Dat pakt voor de ene club positief uit en voor de andere negatief. “We willen met de clubs langzaam ingroeien om financiële problemen te voorkomen”, zeggen B&W.

De Raadscommissies Financiën en Veiligheid en Ruimte en Wonen gaan wegens te weinig onderwerpen niet door.

De aanvangstijd is om 14.00 uur.

Deze vergadering is in de oude raadzaal van het stadhuis en is openbaar. Ook is de vergadering live te volgen trouwens via de website van de gemeenteraad: groningen.raadsinformatie.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden