Provincie subsidieert onderzoek postnatale screening

Foto: Publiek Domein

De provincie kent een subsidie van 150.000 euro toe voor een project dat een screening ontwikkelt voor de motoriek van pasgeborenen.

Standaardprocedure
Neurologische afwijkingen kunnen met een 3D opname van tien minuten worden opgespoord, zodat de baby tijdig en daardoor effectiever te behandelen is. De verwachting is dat deze methode zich kan ontwikkelen tot een standaardprocedure in het consultatiebureau.

De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma (IAG) waarmee de provincie Groningen vernieuwing en ondernemingskracht wil stimuleren. Het vierde Actieprogramma is in november gestart en loopt tot en met 2017.

Indicator
Onderzoekers van de RuG hebben de afgelopen 20 jaar een methode ontwikkeld om de kwaliteit van de gegeneraliseerde bewegingen bij pasgeborenen te beoordelen. Dit zijn spontane bewegingen waaraan alle onderdelen van het lichaam mee doen en het lijkt of de baby de bewegingsmogelijkheden aan het uitproberen is. De bewegingen ontstaan bij de foetus en blijven bestaan tot 16 weken na de geboorte. Afwijkingen van de algemene bewegingen zijn een duidelijke indicator van neurologische afwijkingen.Hoe eerder dit soort afwijkingen behandeld worden, hoe groter de kans dat de behandeling effectief is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden