Ontdek ruimtevaart in Groningen

Foto: Blaauw Sterrenwacht

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart organiseert de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen publieksavonden tijdens de 39-ste Landelijke Sterrenkijkdagen.

Deze  publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Er zal een uitgebreid programma zijn voor jong en oud in de Blaauw Sterrenwacht.

Het thema: Ruimtevaart.

Het programma tijdens de Sterrenkijkdagen is:

  • Sterrenkijken in de sterrenwacht, als het mooi weer is: telescopen worden beschikbaar gesteld door de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Veel objecten zijn te bewonderen zijn. De maan in het Eerste Kwartier. De rechter helft van de maan is nu verlicht en de maan is de hele avond goed zichtbaar in het zuiden.
Het bekende sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. In dit sterrenbeeld vinden we de reusachtige Orionnevel, waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden.
De heldere Pleiaden sterrengroep en de circumpolaire sterrenbeelden met de Grote Beer en Kleine Beer zijn de hele avond te zien.
De rode planeet Mars gaat tegen acht uur onder; die zal alleen op gunstige locaties nog even zichtbaar zijn.
Venus gaat een uur later onder, de Avondster zal zeker opvallen.
Jupiter met de vier Galileïsche manen staat hoog aan de hemel in sterrenbeeld Kreeft en is de hele avond markant aanwezig.

Diverse sterrenkundige activiteiten:

  • Een show in het Kapteyn mobiele planetarium
  • Bijwonen van een van de lezingen over allerlei aspecten van ruimtevaart.
  • Een bijzondere muzikale reis door ruimte en tijd in een Space Music Concert door composer Nimanty.

De expo Ruimteonderzoek in Groningen van SRON Netherlands Institute for Space Research laat de grote staat van dienst van Groningen in het maken van high-tech ruimte-instrumenten zien.

Eén van de instrumenten op de Herschel ruimtetelescoop is het HIFI-instrument, gebouwd onder leiding van SRON Netherlands Institute for Space Research in Groningen.
Eén van de instrumenten op de Herschel ruimtetelescoop is het HIFI-instrument, gebouwd onder leiding van SRON Netherlands Institute for Space Research in Groningen.
Door de extreem hoge resolutie van de spectra die het HIFI-instrument levert, is HIFI een uitstekende moleculenjager en kan bv. de aanwezigheid van water in het heelal in kaart brengen.
Door de extreem hoge resolutie van de spectra die het HIFI-instrument levert, is HIFI een uitstekende moleculenjager en kan bv. de aanwezigheid van water in het heelal in kaart brengen.

Het full dome-theater Infoversum geeft ter plaatse een demo 3D reis door het heelal en bezoekers mogen zelf experimenteren met de laatste ontdekkingen in de wetenschap in de doe- en ontdektentoonstelling Science LinX.

Kinderen
Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen de strijd aangaan voor een VIP rondleiding in de sterrenwacht in de Sterrenquiz, met on-the-spot experimenten. Ook kunnen ze zich uitleven in de kinderknutselhoek, waar ze een grappig model van ruimtesonde Rosetta en komeetlander Philae gaan bouwen en mini-raketjes gaan lanceren.

Deelname
De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg.  Beide dagen is de Sterrenwacht geopend vanaf 18.00 uur.
Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen, zie: www.rug.nl/sterrenwacht.

Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen vindt u hier: www.sterrenkijkdagen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen