Na levertransplantatie vaak psychische stress

Foto: De Redactie

Na een levertransplantatie ervaart ongeveer een derde deel van de volwassen levertransplantatiepatiënten in Nederland psychologische problemen. Het gaat dan om symptomen van angst, depressie of posttraumatische stress (PTS).

Deze problemen komen onder andere door bijwerkingen van noodzakelijke medicatie en door ziektesymptomen, blijkt uit onderzoek van verpleegkundige en onderzoeker Coby Annema van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij promoveert op 9 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ingrijpende gebeurtenis

Een levertransplantatie is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Hoewel een transplantatie, in het algemeen, een positieve invloed heeft op iemands gezondheid en kwaliteit van leven, gaat het transplantatieproces ook gepaard met veel stress.

Dit komt doordat een patiënt een levensbedreigende ziekte heeft, moet wachten op een geschikt donororgaan en een ingrijpende operatie moet ondergaan. Na de transplantatie moet de patiënt leven volgens strikte richtlijnen, vaak levenslang medicatie nemen en is er altijd een risico op verschillende medische complicaties.

Ondanks dat in Nederland al sinds 1979 levertransplantaties verricht worden, is er nog maar weinig bekend over het psychologisch functioneren van levertransplantatiepatiënten. In haar onderzoek ging Coby Annema dit na om hiermee de psychosociale zorg voor levertransplantatiepatiënten, zowel voor als na de transplantatie, te kunnen optimaliseren.

Psychische problemen

Annema deed onderzoek onder 281 patiënten die, tussen 1979 en 2009, een levertransplantatie hebben ondergaan in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hieruit bleek dat psychologische problemen niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn na transplantatie aanwezig zijn. Meer dan 35% van de patiënten die langer dan 10 jaar geleden getransplanteerd zijn rapporteren psychologische problemen.

(Bron: UMCG)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden