Al 200 meldingen vuurwerkoverlast in de gemeente Groningen

Foto: CC BY 2.0/Flickr/Creative Commons/ Pixel addict

Sinds het meldpunt vuurwerkoverlast zaterdag online ging, zijn er meer dan 200 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen uit de gemeente Groningen. Landelijk zijn er meer dan 19 duizend klachten binnengekomen.

Een groot deel van de landelijke meldingen gaat over ‘irritant knalvuurwerk’ dat al sinds begin december in verschillende supermarkten te koop is. Ook klagen veel mensen over de overlast door vuurwerkbommen, die prullenbakken en vuilcontainers opblazen.

In de gemeente Groningen gaan opvallend veel klachten over harde vuurwerkknallen, waarschijnlijk nitraatbommen of ander illegaal vuurwerk met grote explosieve kracht. Ook valt de toename van het aantal klachten sinds 28 december op, het moment waarop zwaarder vuurwerk mag worden verkocht. Van de 200 meldingen zijn er 67 sinds die datum.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Groningen-Stad. Vorig jaar waren in de gemeente Groningen 1670 meldingen. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag.

In twee weken tijd kwamen er ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen, dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor.

Met het meldpunt willen de initiatiefnemers in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is.

“Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade aangericht door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van”, zegt raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks in de stad Groningen.

“We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Meer vuurwerkvrije zones, professionele vuurwerkshows.”

Voor meer informatie over het meldpunt: vuurwerkoverlast.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden