Noorderlicht stuurt open brief aan minister

Foto: Google Maps

Stichting Fotografie Noorderlicht heeft een open brief geschreven aan Minister Bussemaker van Cultuur.

Noorderlicht ziet het terugbrengen van de Rijksbijdrage tot nul als een ‘onterechte afstraffing en exemplarisch voor de verdere aanslag op de kunst en cultuur in Noord Nederland’. De stichting is door de minister wegzet als een instelling die onvoldoende kwaliteit waarborgt, aldus de organisatie.

De Raad voor Cultuur adviseerde geen subsidie meer toe te kennen, omdat de fotomanifestatie niet vernieuwend genoeg zou zijn. De stichting is het hier niet mee eens en geeft weer dat de meerjarenvisie juist afgestemd is op drie door de minister opnieuw geformuleerde uitgangpunten: ‘het bereik van een breed publiek, het accentueren van het eigen karakter van de instelling en spreiding van de activiteiten in de regio’.

Ook gaat er volgens de stichting meer cultuurgeld naar de Randstad dan met name het noorden. Volgens de minister zou het goed zitten met de spreiding van kunst en cultuur, echter door ‘bezuinigingen die de regio niet kan opvangen staan ze volgens de stichting haaks op het beleid, dat een landelijke spreiding voorstaat, die in balans is’.

De Stichting Fotografie Noorderlicht is verwezen naar het Mondriaanfonds. Echter ook bij het fonds zijn bezuinigingen. Er zijn voor 4 miljoen euro aanvragen met een budget van 700.000 euro.

Noorderlicht vraagt om reparatie van de kaalslag in de noordelijke cultuursector die sinds 2012 plaatsvond en het tij samen te keren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden