Miljoenen subsidie voor leefbaarheidsprojecten

Foto: Publiek Domein

De provincie Groningen stelt 8,4 miljoen euro beschikbaar voor negen projecten, die een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van de leefbaarheid in de provincie Groningen.

De subsidies zijn in drie categorieĆ«n toegekend uit het provinciale Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid. In de categorie ‘gebiedsgerichte aanpak’ 7,8 miljoen euro, in de categorie ‘voorzieningen op peil’ 500.000 euro en vanuit het transitiefonds particuliere woningvoorraad 100.000 euro.

Met de subsidies wordt een bijdrage aan meerdere aspecten ter verbetering van de leefbaarheid geleverd, meldt de provincie Groningen.

Een aantal centrumkernen worden toekomstbestendig gemaakt onder andere door sloop van leegstaand (verpauperd) vastgoed, door vermindering van overtollige vierkante meters winkelruimte en door het opknappen en herinrichten van de openbare ruimte. Ook wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan maatschappelijke voorzieningen.

Gebiedsgerichte aanpak

In de categorie gebiedsgerichte aanpak ontvangt de gebiedsontwikkeling Musselkanaal 2 miljoen euro, het centrum van Oude Pekela 1,5 miljoen euro, versterking van de oostwest-as centrum Winschoten 1,5 miljoen euro, centrum versterking Uithuizen 1,6 miljoen euro (plus 1.444.000 euro uit de Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden), het Cleveringaplein Appingedam 400.000 euro en toekomstbestendig Meeden 809.600 euro (en 100.000 euro vanuit de Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden).

Deze zes plannen kunnen met een totale investering van 40 miljoen euro en de subsidiebijdragen gerealiseerd worden. De plannen zijn door gemeenten samen met diverse partijen ontwikkeld. Ze hebben als gezamenlijk doel dat zij een toekomstbestendige bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een plaats of dorp.

Voorzieningen op peil

In de categorie voorzieningen op peil krijgt het Integraal Kind- en Sport centrum Baflo-Rasquert een subsidie van 200.000 euroHet primair onderwijs en de bijbehorende kind- en sportvoorzieningen in de dorpen Rasquert en Baflo en omgeving krijgen hierdoor een kwaliteitsimpuls.

De multifunctionele accommodatie Grootegast kan een subsidie tegemoet zien van 300.000 euro. Met de realisatie van een nieuw MFA krijgt het bloeiende verenigingsleven in Grootegast een toekomstbestendig gebouw.

Transitiefonds particuliere woningbouw

Uit het transitiefonds particuliere woningbouw krijgt de gemeente Oldambt een bedrag van 100.000 euro. Particuliere eigenaren kunnen een financiƫle bijdrage krijgen van maximaal 10.000 euro voor de sloopkosten van een woning.

Meer aanvragen

In totaal waren 31 aanvragen gedaan voor een bijdrage uit het fonds, waarvan er dus 9 zijn gehonoreerd.

De provincie heeft de aanvragen beoordeeld aan de hand van een ranking systematiek omdat het budget per categorie beperkt was. De provincie gaat met de indieners van de projecten die geen subsidie ontvangen in gesprek. Mogelijk dat de projecten in een volgende ronde in aanmerking kunnen komen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden