Martini Ziekenhuis voert Gallium PSMA PET-scans uit

14 nov 2016, 14:25 Nieuws
petct scanner1 pet ct scanner
Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis voert als derde niet-academisch ziekenhuis in Nederland Gallium PSMA PET-scans uit. Met deze nieuwe scanmethode kunnen uitzaaiingen van prostaatkanker in een eerder stadium en nauwkeuriger in beeld worden gebracht, waardoor de patiënt gerichter behandeld kan worden.

Gallium PSMA PET-scan

De Gallium PSMA PET-scan wordt vooral gebruikt bij patiënten die eerder al behandeld zijn voor prostaatkanker. Als een patiënt na behandeling weer een stijgende PSA-waarde heeft en er dus een vermoeden bestaat dat de kanker terug is, kan deze scan goed helpen bij de beoordeling of er daadwerkelijk sprake is van uitzaaiing. Als er uitzaaiingen zijn, laat de scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden.

Nucleair geneeskundige, Klaas Pieter Koopmans: 'Sinds kort kunnen we Gallium PSMA zelf maken in het Martini Ziekenhuis. Gallium PSMA koppelt op een andere manier dan de eerder gebruikte stof Fluor-Choline aan prostaatkankercellen. Daardoor maken we nu met behulp van de PET CT-scanner deze tumoren en hun uitzaaiingen beter zichtbaar. Zo kunnen we vervolgens veel doeltreffender behandelen.'

Kortere wachttijden

De stof die voor deze innovatie werd gebruikt, Fluor Choline, werd in het VU in Amsterdam gemaakt en vervolgens naar ons ziekenhuis getransporteerd. Koopmans: ‘Doordat we nu zelf het Gallium PSMA in het Martini Ziekenhuis maken, kunnen we onze patiënten flexibeler inplannen en zijn de wachttijden korter.’

Bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis, Hans Feenstra: 'Met deze Gallium PSMA PET-scan spelen we al in op toekomstige ontwikkelingen. In de toekomst is deze techniek namelijk ook geschikt voor gebruik als inwendige radiotherapie voor behandeling van prostaatkanker. En zijn er mogelijkheden om in combinatie met de operatierobot nog nauwkeuriger te kunnen opereren.'

Loodkast

Het afgelopen jaar zijn alle voorbereidingen getroffen. Er is een speciale vergunning aangevraagd om deze stof te mogen maken. Omdat Gallium licht radioactief is, is er een speciale zware loodkast van 2.000 kilo geplaatst waarin de Gallium PSMA gemaakt kan worden. Dit om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. De bereiding gebeurt volautomatisch in het lab van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Publiekslezing

In het Martini Ziekenhuis wordt jaarlijks bij 250 patiënten de diagnose prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland, gesteld. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk. Eén daarvan is een operatie.

In het Martini Ziekenhuis wordt deze operatie uitgevoerd met de ultramoderne Da Vinci robot. Patiënten die met deze robot geopereerd worden, herstellen sneller en kunnen vaak al een dag na de operatie naar huis.

Het Martini Ziekenhuis organiseert dinsdag 15 november een interactieve publiekslezing over prostaatkanker. Een uroloog, een radioloog, een verpleegkundig specialist en een ervaringsdeskundige vertellen over de innovatieve manieren waarop zij mannen met prostaatkanker kunnen helpen.

Wegens grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk. De avond wordt integraal geregistreerd en is vanaf eind november in zijn geheel terug te zien op het YouTube kanaal van het Martini Ziekenhuis.