353 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in provincie Groningen

18 dec 2021, 15:50 Nieuws
ggd corona testlocatie1
In de provincie Groningen zijn 353 nieuwe coronabesmettingen gemeld in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdagmiddag. Ook werden zes overlijdens geregistreerd bij het RIVM.
In de gemeente Groningen werden 112 positieve tests geregistreerd. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland (47), Westerkwartier (42), Stadskanaal (39), Eemsdelta en Veendam (19), Westerwolde (17), Oldambt (7) en Pekela (5). Van elf besmettingen is de woongemeente onbekend.
Twee personen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zij kwamen uit de gemeente Groningen en Westerkwartier. Er werden geen ziekenhuisopnames gemeld.
Ook is de eerste omikron-besmetting vastgesteld, meldden GGD Groningen en het UMCG volgens RTV Noord. De vaststelling vond plaats in een laboratorium in het UMCG. Verdere informatie is niet bekend over de besmette persoon.

Landelijk

Tussen zondagochtend en maandagochtend heeft het RIVM 14.742 nieuwe positieve coronatests genoteerd. Dat zijn er 653 minder dan vrijdag. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.758 positieve tests per dag geregistreerd.
In de ziekenhuizen liggen nu 2.373 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19, van wie 637 patiënten op een intensivecareafdeling. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC’s kwamen 29 nieuwe patiënten erbij en op de verpleegafdelingen kwamen er 204 nieuwe coronapatiënten erbij.
Bij het RIVM werden 50 overleden covid-patiënten gemeld. Dat wil overigens niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan vertraagd zijn en in het weekend worden vaak minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM.

Persconferentie

Een harde lockdown wordt zaterdagavond waarschijnlijk aangekondigd om 19.00 uur. Dat meldden bronnen in Den Haag.
Dat betekent dat onder meer de horeca, niet-essentiële winkels en de cultuursector evenals alle middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen dicht gaan. Deze maatregelen zullen in ieder geval dan duren tot 14 januari
Om 19 uur zullen de nieuwe maatregelen in een persconferentie worden toegelicht.