Nu al sparen voor 1000 jaar Groningen

Foto: De Redactie

Groningen moet volgens de PvdA nu al sparen voor de viering van het duizendjarig bestaan in 2040.

De PvdA zei dit woensdag tijdens de behandeling van de gemeentebegroting.

‘Wij willen straks feest vieren zonder vervelende financiële verrassingen’, aldus raadslid Jan Pieter Loopstra.

In 2040 is het 1000 jaar geleden dat Groningen als brinkdorp op de meest noordelijke uitloper van de Hondsrug ontstond. Sindsdien heeft de stad een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt. Die bloei bereikte meerdere hoogtepunten: van de bouw van de Martinitoren in de vijftiende eeuw, tot de ontwikkeling tot levendige multiculturele stad in 2016.

1000 jaar stad is bovendien een markante mijlpaal en een fantastische gelegenheid om onze stad te promoten bij bewoners, bezoekers en bedrijven.

‘Zo’n feest vraagt echter wel om een goede en verantwoorde financiële voorbereiding’, vindt Loopstra. ‘Door hiermee vroeg te beginnen, hoeven we niet ineens grote bedragen uit te trekken en kunnen we tekorten achteraf voorkomen. Daarbij geven we een signaal richting bedrijven: er komt een feest voor alle stadjers: help en vier mee!’

In 1990 vierde Stad uitgebreid het 950 jarig bestaan, met symposia, kunst en cultuur, de stadsmarkeringen en tal van evenementen. Dat was leuk voor onze inwoners, maar ook belangrijk als stadspromotie en voor de werkgelegenheid.

Om de duizendste verjaardag van Groningen nog uitgebreider te vieren en verantwoord te doen, heeft de PvdA woensdag de raad gevraagd om vanaf 2018 elk jaar een gepast bedrag te reserveren voor de festiviteiten en activiteiten in 2040.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden