Sint Maarten 2016

Foto: Publiek Domein

Vandaag, vrijdag 11 november is het Sint Maarten. Kinderen lopen met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren en zingen een liedje voor lekkers, zoals snoep en fruit.

Vooral Groningen kent een heel levendige sint-maartenstraditie. Veel Groningse liedjes zijn in het Groninger dialect.

Kenmerkend in Groningen wordt meestal Sint-Martinus gezongen:

‘Sunt-Martinus bisschop
mit zien roege muts op,
mit zien laange stevels aan,
doar komt Sunt-Martinus aan’

Typisch voor Groningen is het liedje ‘Mien lutje lanteern’ en ‘Ik staai veur joen deur’. (Bron: Wikipedia)

Sint Maarten

Met Sint-Maarten vieren we de naamdag Sint-Maarten, een Bisschop van Tours (geboren in 316 en gestorven op 11 november 397). Zijn echte naam is dan ook Maarten van Tours. Sint-Maarten was een erg populaire heilige in de Middeleeuwen. In Nederland zijn enkele van de oudste kerken aan hem gewijd, zoals de Martinikerk in Groningen en de Domkerk in Utrecht.

Tradities

De tradities zijn per regio verschillend. In de ene regio viert men Sint-Maarten met optochten en in de andere regio wordt Sint-Maarten gevierd met vreugdevuren. Wat wel altijd terugkomt is de lampionnentocht. “Vroeger” werd gelopen met een zelfgemaakt papieren lantaarntje aan een stok. Ook kwam het voor dat het lantaarntje bestond uit een uitgeholde knol met een kaarsje erin.

Groningen

In Groningen staat armoede centraal bij Sint Maarten in Martinikerk. Een op de vijf kinderen in Groningen komt uit een arm gezin.

Stichting Sint Martinus Pronkjewailn organiseert op vrijdagavond 11 november in het schip van de Martinikerk een evenement, waar de armoede centraal staat van 19.30 uur tot 22.00 uur. Burgemeester Peter den Oudsten opent de avond in de Martinikerk.

Er is aandacht voor armoede rondom het thema ‘Veerkracht’. Het gaat hierbij niet alleen over armoede, maar juist om de kracht te laten zien van jongeren, die alles uit zichzelf halen en hun talent maximaal gebruiken.

Deze avond biedt onder meer dans, Cinematic DJ Irie, een vintagemodeshow en het Haydn Jeugd Strijkorkest, meldt St Martinus Pronkjewail.

De Martinikerk is geopend vanaf 19.30 uur.

Voor meer informatie en het hele programma: www.sintmartinuspronkjewail.nl

St Martinus Pronkjewailn is een samenwerkingsverband van Humanitas, OOG TV, Voedselbank, Protestantse Kerk, Gemeente Groningen, MJD. De partners 2016 zijn Sint Martinusberaad, Urban House Groningen, Jimmy’s.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden