Drie genomineerden Belcampo Stipendium bekend

Foto: Publiek Domein

Drie Groninger schrijvers maken dit jaar kans op het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de provincie Groningen. De genomineerden zijn Peter Middendorp, Erik Nieuwenhuis en Janneke Holwarda. De winnaar schrijft een novelle die een verbinding heeft met de provincie.

Het Belcampo Stipendium wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Genomineerden

  • Peter Middendorp (1971) studeerde Geschiedenis en Journalistiek in Groningen en schrijft onder andere columns voor de Volkskrant. Daarnaast schreef hij een verhalenbundel en drie romans: ‘Noordeloos’ (2002),’Amateur’ (2005) en ‘Vertrouwd Voordelig'(2014). Volgens de jury schrijft hij spannend en droogkomisch.
  • Janneke Holwarda (1953) volgde een opleiding aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Het Colofon en de schrijversvakschool in Amsterdam en Groningen. Ze is trainer, actrice en auteur. Ze publiceerde drie romans: ‘Zeesteen’ (2010), ‘Maan op de heenweg’ (2013) en ‘Zo zijn wij niet’ (2015). Volgens de jury heeft Holwarda een ingehouden, sobere stijl, die sfeer ademt. Haar werk is literair en kent een mooie gelaagdheid.
  • Erik Nieuwenhuis(1964) studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Nieuwenhuis is medeoprichter van het literaire magazine ‘Schrijver & Caravan’. De schrijvers publiceerde drie romans: ‘Een gat in de lucht’ (2010), ‘Man van de wereld (2012)’ en ‘Ben’ (2016). Ook schreef hij columns in het tijdschrift ‘Tzum’. In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen. Volgens de jury is deze genomineerde een groot stilist met prachtige idee├źn en gedachte-experimenten.

De genomineerden zijn geselecteerd door een jury, die bestaat uit Ronald Ohlsen, (winnaar 2014), Koos Dijksterhuis (bioloog, socioloog en schrijver) en Pauline Durlacher (directeur Schrijversvakschool Groningen). Binnenkort beslist het college van Gedeputeerde Staten wie de novelle mag schrijven. De novelle moet 1 juni volgend jaar klaar zijn.

Belcampo Stipendium

Het Belcampo Stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren. Deze produceert een essay, novelle of gedichtenbundel, die een verbinding moet hebben met de provincie.

Voor de opdracht is 3.500 euro beschikbaar. Leerlingen van het Noorderpoort verzorgen de vormgeving van de novelle. De winnaar voert de opdracht binnen zes maanden uit.

Daarna volgt de presentatie van de Belcampo-uitgave. De precieze opdracht voor de schrijver wordt binnenkort bekendgemaakt.

Eerdere winnaars waren onder andere Nanne Tepper, Anneke Claus, Jan Glas, Nyk de Vries en Ronald Ohlsen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden