Veel valse mails van Ziggo in omloop

Foto: Ziggo

De laatste weken worden door criminelen veel valse mails gestuurd uit naam van Ziggo. Vooral klanten van Ziggo kunnen hierdoor misleid worden.

In de mail staat dat mensen een factuur moeten betalen. Maar als ze erin trappen en op de link klikken, wordt de computer vergrendeld. Pas na betaling van losgeld wordt de computer vrijgegeven.

Waarschuwing

De hoeveelheid nep-Ziggo-mails neemt snel toe, waarschuwt beveiliger Fox-IT uit Delft. Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk de dupe zijn geworden van de computergijzeling.

De daders gebruiken een variant van ransomware die TorrentLocker wordt genoemd. De groep achter die gijzelingssoftware misbruikte twee jaar geleden de naam van PostNL voor een vergelijkbare actie. Die nepmail loodste mensen naar een site waar ze zogenaamd konden zien of een bestelling al onderweg was.

No More Randsom

TorrentLocker gijzelt niet alleen de computer, maar steelt tegelijk de adresboeken van zijn slachtoffers. Bij elke infectie krijgen de daders dus gegevens van andere mensen die ze kunnen duperen. Daardoor wordt de mailcampagne snel groter.

Onverhoopt toch op de link geklikt? Ga dan naar de website van No More Randsom, daar kunnen ze je wellicht verder helpen.

Bron: Nieuws.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden