Ruim 12.000 handtekeningen onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

Foto: De Redactie

De sinds maandag 13 mei gestarte petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is volgens de initiatiefnemers een daverend succes. Al meer dan 12.000 ondertekenaars hebben duidelijk gemaakt dat het verdwijnen van de kunstijsbaan funest zal zijn voor de schaats- en ijssport alsmede het sportaanbod in de stad Groningen en wijde omgeving.

Vrijwel de gehele Nederlandse schaatstop heeft zich aangesloten bij de actie, die gestart is door de schaats- en ijsclubs uit Groningen, Drenthe en Friesland. Onder de ondertekenaars zijn onder andere Jenning de Boo, Suzanne Schulting, Marcel Bosker en Antoinette Rijpma-de Jong. Maar ook oud-schaatsers die opgegroeid zijn met Kardinge delen vol enthousiasme de actie tot behoud van de ijsbaan. Zo heeft Marianne Timmer op onder andere Instagram haar volgers vol vuur opgeroepen de petitie te ondersteunen en de ijsbaan te redden. Ook vanuit de rest van Nederland hebben veel mensen de petitie ondertekend. Dat geeft aan hoe de schaatsport leeft als immaterieel erfgoed van Nederland.

Voormalig topschaatsster Renate Groenewold tekende de petitie direct en moedigde mensen in haar omgeving aan dat ook te doen. Ze zegt: “Het is onvoorstelbaar dat inwoners van de provincies Groningen en Drenthe niet een ijsbaan op rijafstand hebben. Jong en oud moeten in aanraking kunnen blijven komen met de schaatsbeleving. Na het verlies van de ijsbaan in Assen, kunnen we in Noord Nederland niet nog een ijsbaan missen. Groningen als stad met zijn regionale functie, is daartoe DE geschikte plek.”

Een andere topsportster uit de regio, Danielle Bekkering, voegt toe: “Vanuit mijn functie als directeur van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) zie ik dagelijks hoe belangrijk het is dat mensen, jong én oud, voldoende bewegen. Onderzoek bewijst bovendien dat kinderen die met veel sporten in aanraking komen, dit op latere leeftijd ook blijven doen. Goede sportfaciliteiten zijn daarom onmisbaar op weg naar een gezonde(re) leefstijl. Daarnaast bieden alle verenigingen, die gebruik van de ijsbanen maken, niet alleen sport- en beweegactiviteiten voor hun leden, maar ook sociale contacten, het gevoel ergens bij te horen en zingeving. Daarnaast zijn ijssporten, door de grote variatie in beweegvormen, zowel in de zomer als winter zeer geschikt voor het invullen van een gezond(er) leven. Kortom een serieuze stad als Groningen hoort een ijsbaan te hebben.”

Namens de werkgroep Behoud IJsbaan Kardinge (BIJK) kijkt Piet Manning vol trots terug op de afgelopen week: “Het ging zo snel nadat we de petitie hadden geplaatst. Binnen een dag stond de teller op 5.000 en na een week hadden we al over de 10.000 handtekeningen. De constatering dat vanuit de stad, de regio en heel Nederland steunbetuigingen kwamen, gaf ons aan dat we de juiste actie hebben ondernomen. Dat daar bovenop schaatstoppers van nu en het verleden alsmede diverse schaatsteams de moeite hebben genomen om de petitie te ondersteunen, geeft ons energie om door te werken voor het behoud van de ijsbaan in Groningen. Groningen kan simpelweg niet zonder ijsbaan. Dat werd de afgelopen week wel duidelijk.”

Renate Groenewold sluit af: “Met dank aan de ijsbanen in Assen en Groningen heb ik mijn carrière vorm kunnen geven. Ook daarna hebben we veel sporters uit Noord Nederland de stap van talent naar topper zien maken. Ik ben dankbaar dat ik mijn internationale successen in mijn eigen regio heb kunnen starten.”

De initiatiefnemers gaan nog een aantal weken door met hun actie. Daarna wordt de petitie op passende wijze aan de raad en het college van Groningen aangeboden. De petitie kan worden ondertekend op petities.nl/petitions/behoud-ijsbaan-kardinge

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen