Noordelijke zorginstellingen kunnen patiëntinformatie met elkaar delen

Dan Zhang, voorzitter van RIVO-Noord.
Dan Zhang, voorzitter van RIVO-Noord.
Foto: Medisch Centrum Leeuwarden

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland kunnen vanaf nu informatie over patiënten snel en eenvoudig uit elkaars zorgdossier inzien. Deze week is de Zorgviewer gelanceerd.

‘Hiermee gaat een langgekoesterde wens van veel ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen in vervulling: een betere uitwisseling van patiëntinformatie’, zegt Dan Zhang, reumatoloog in het MCL en voorzitter van RIVO-Noord.

Zorgviewer is onderdeel van een te bouwen landelijke infrastructuur voor informatie-ontsluiting van zorg- en onderzoeksdata.

Landelijke primeur

Noord-Nederland heeft met Zorgviewer als eerste regio in Nederland nu een systeem waarmee zorginstellingen patiëntgegevens aan elkaar beschikbaar kunnen stellen. Dat gebeurt alleen met toestemming van de patiënt. Verschillende artsen van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Tjongerschans, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Dokter Drenthe zijn de eersten die met Zorgviewer gaan werken vanuit hun eigen elektronisch patiënten dossier systeem.

Stapsgewijs wordt het aantal gebruikers en de functionaliteit de komende tijd binnen deze en andere zorgorganisaties in Groningen, Friesland en Drenthe uitgebreid. Doel is dat uiteindelijk iedere zorgverlener in Nederland Zorgviewer kan gebruiken om patiëntgegevens effectief en snel te raadplegen.

‘In elkaars systemen kijken’

Met Zorgviewer hebben artsen toegang tot de patiëntinformatie die in de verschillende eigen systemen van een zorgverlener beschikbaar is, zoals actuele bloedwaarden, behandelwensen en medische historie. ‘Zorgviewer maakt het technisch mogelijk dat je bij elkaar in het systeem kunt kijken’, zegt Dan Zhang. ‘Om mensen de beste en veilige zorg te kunnen bieden, is het essentieel om snel toegang te hebben tot informatie. Dankzij Zorgviewer is dit nu mogelijk. Hiermee kunnen we sneller de juiste, gerichte zorg bieden omdat iedereen dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft en van een patiënt kan opzoeken hij wat nodig heeft.’

Zorgviewer biedt totaalbeeld patiënt

Zuidwijk schetst een paar voorbeelden van de meerwaarde van Zorgviewer. Neem bijvoorbeeld een patiënt die net is geopereerd is, ontslagen is uit het ziekenhuis en zich vervolgens al vrij snel bij de huisarts meldt met vragen. ‘Omdat het ziekenhuis de brief over de operatie nog niet naar de huisarts heeft gestuurd, is deze onvoldoende geïnformeerd om de patiënt goed te kunnen helpen’, legt huisarts Zuidwijk uit. ‘Met Zorgviewer kan ik als huisarts zien welke operatie de patiënt heeft gehad en verder in de zorgketen kijken naar meer informatie, om zo het beeld van de patiënt compleet te krijgen.’

Ziekenhuizen en huisartsen zijn de eerste gebruikers, maar Zorgviewer is straks breder beschikbaar: van andere ziekenhuizen in de regio tot GGZ-instellingen en ambulancezorg tot verpleeghuizen en wijkzorgorganisaties.

Over RIVO-Noord

Het idee en initiatief is van een netwerk van noordelijke zorgverleners die samenwerken onder naam RIVO-Noord. Dit staat voor regionaal informatievoorzieningsoverleg Noord-Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen