PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

Jan Pruim.
Jan Pruim.
Foto: via UMCG

Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is woensdag bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen.

Verder overhandigde bestuursvoorzitter Ate van der Zee hem als dank voor alles wat hij voor het UMCG gedaan heeft de UMCG-kikker. Deze exclusieve onderscheiding kent de Raad van Bestuur toe aan personen die door hun bijzondere persoonlijke inzet een grote bijdrage hebben geleverd aan het verwezenlijken van de doelstellingen van het UMCG.

Lange loopbaan in het UMCG

Jan Pruim werkte vanaf 1985 in het UMCG en een bijzondere bijdrage geleverd aan alle kerntaken van het UMCG: topreferente en topklinische patiƫntenzorg, onderwijs en opleidingen en translationeel onderzoek. In het bijzonder was hij actief op de vakgebieden transplantatie, oncologie en moleculaire geneeskundeg. Sinds 2014 is hij hoogleraar Medische Beeldvorming, in het bijzonder gespecialiseerd in PET-scans.

Uitbouw transplantatiegeneeskunde

In het begin van zijn loopbaan werkte hij als transplantatiecoƶrdinator en deed hij veel onderzoek naar de communicatie rondom de donatievraag. Dit onderzoek zorgde er voor dat de omgang en communicatie met familie van orgaandonoren sterk verbeterde. Zijn onderzoek droeg bij aan de gedachtenvorming rond de Wet op de orgaandonatie.

Ontwikkeling PET-centrum

Door de niet aflatende inzet van Jan Pruim is Daarnaast is de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB), dankzij de inzet van Pruim uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende klinische afdeling met grote expertise op het gebied van PET-scans. Na zijn opleiding tot nucleair geneeskundige was Jan Pruim een tijd lang de enige arts bij het PET-centrum.

Sterke didactische kwaliteiten

Ook in het onderwijs op gebied van de nucleaire geneeskunde speelde Jan Pruim volgens het UMCG een vooraanstaande rol; zowel in het UMCG als landelijk en internationaal. In Europa was hij een gevraagde spreker vanwege zijn expertise, zijn sterke didactische kwaliteiten en visie. Hij werd verkozen tot Dean of the European School of Nuclear Medicine en was bepalend voor het succes van de European School of Molecular Imaging and Therapy. Hij was verder gasthoogleraar in Stellenbosch (Zuid-Afrika) en deed vele missies in Aziƫ.

Jan Pruim heeft zich ook ingezet als opleider voor alle andere medische vervolgopleidingen van het UMCG. Hij was jaren voorzitter van de Centrale Opleidingscommissie (COC) van het UMCG. De COC bestaat uit alle opleiders die verantwoordelijk zijn voor de inhoud en de organisatie van de diverse opleidingen tot medisch specialist. Onder zijn voorzitterschap is de eerste geslaagde instellingvisitatie op het gebied van medische vervolgopleidingen gerealiseerd. En onder zijn leiding is de regiovisie van de Opleidingsregio Noord&Oost opgesteld.

Bekroning van unieke loopbaan

De koninklijke onderscheiding en De Kikker die Jan Pruim ter gelegenheid van zijn afscheid van het UMCG wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft ontvangen, vormen een bekroning van zijn unieke loopbaan en veelzijdige maatschappelijke betrokkenheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen