Vragen over Basis jeugdhulp in gemeenteraad

De nieuwe raadzaal.
De nieuwe raadzaal.
Foto: De Redactie

De fracties van D66, Stadspartij 100% voor Groningen, PVV, CDA, Student&Stad en PvhN vragen opheldering van het college van Burgemeester en Wethouders over de Rechtsbescherming Basis jeugdhulp.

Dit doen de zes fracties naar aanleiding van een artikel van RTV Noord, die afgelopen zaterdag werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ouders verwezen worden naar WIJ Groningen, terwijl de route via de de gemeente moet lopen en daardoor rechten van kinderen en ouders worden geschonden.

Een aanvraag voor jeugdhulp moeten ouders indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Ouders worden verwezen naar WIJ. Daardoor volgt geen beschikking, waarop ouders in bezwaar kunnen gaan tegen een besluit binnen de basis jeugdhulp.

De fracties willen weten of het klopt dat ouders geen bezwaar kunnen maken als zij Basis jeugdhulp krijgen toegewezen en alleen bezwaar kunnen maken als een beschikking is toegekend. Ook vragen ze hoe het college ervoor gaat zorgen dat rechten van kinderen en ouders worden hersteld en versterkt.

Onlangs werd de gemeente Maassluis door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de vingers getikt omdat zij ‘beschikkingsvrij’ werkte. De fracties zijn benieuwd of het college verwacht dat zij haar beleid binnenkort ook moet aanpassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen