Nieuwe installatie Tschumipaviljoen gemaakt door Groninger kunstenaar Jimi Kleinbruinink

Impressie installatie Jimi Kleinbruinink.
Impressie installatie Jimi Kleinbruinink.
Foto: Kunstpunt Groningen

Vanaf woensdag is het imposante en ruimtevullende werk ‘Symbiotic reflections’ van kunstenaar Jimi Kleinbruinink te zien in het Tschumipaviljoen. Kunstpunt Groningen nodigde de Groninger kunstenaar uit een installatie speciaal voor het glazen paviljoen op het Hereplein te maken.

Voorbijgangers kunnen in de sculptuur een samenspel van kunstmatige en natuurlijke elementen herkennen. Zo heeft Kleinbruinink naast spiegels en plexiglas ook gebruik gemaakt van materialen zoals bamboe en takken van de naastgelegen net gesnoeide kastanjeboom.

‘Symbiotic reflections’ is opgebouwd uit verschillende lagen, resulterend in een complexe structuur van vertakkingen die doet denken aan de natuurlijke groei van bijvoorbeeld bomen, wortelsystemen of zenuwstelsels. In het hart van de installatie zit een draaiende kern, aangedreven door kleine motortjes die de sculptuur elegant door de ruimte laat kronkelen. Om de kern heen zie je diverse materialen zoals spiegels en transparant plexiglas. Deze materialen reflecteren de omgeving van het Tschumipaviljoen en breken op een natuurlijke manier het licht dat naar binnen valt. Zo ziet de installatie in het paviljoen er dus steeds anders uit. Kleinbruinink is enthousiast over het transparante paviljoen: “Het Tschumipaviljoen biedt een unieke kans om mijn werk te laten versmelten met de locatie en iets nieuws te creëren.”

Jimi Kleinbruinink (Groningen, 1987) studeerde in 2013 af aan Academie Minerva in de richting autonome beeldende kunst. Sindsdien exposeerde hij onder andere in Den Haag, Eindhoven en Groningen. Zijn kunst was ook te zien op verschillende festivals zoals Grasnapolsky, ESNS Art en Luna.

Het Tschumipaviljoen

Het Tschumipaviljoen of ‘Glass Video Gallery’ aan het Hereplein in Groningen is ontworpen door de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi. Het werd in 1990 gebouwd in het kader van de manifestatie ‘What a Wonderful World’. Sinds 1995 worden er jaarlijks verschillende tijdelijke multimedia-projecten in getoond van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Sinds december 2021 wordt het Tschumipaviljoen geprogrammeerd door Kunstpunt Groningen.

‘Symbiotic reflections’ is vanaf woensdag het hele voorjaar tot en met 22 juni dag en nacht te zien in het Tschumipaviljoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen