Studenten Noorderpoort en Alfa-college volgen Vrijheidscolleges in Martiniplaza

Foto: via Bevrijdingsfestival Groningen

Zo’n 600 studenten van Noorderpoort en Alfa-college volgen aanstaande donderdag 11 april Vrijheidscolleges in Martiniplaza. Het Vrijheidscollege, georganiseerd door Bevrijdingsfestival Groningen in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges, is een jaarlijks terugkerend evenement waarin bekende sprekers hun visie geven op vrijheid en de betekenis ervan voor onze samenleving.

Hoofdspreker komende donderdag is rapper Rico McDougal (1977), bekend van hip-hop groepen Opgezwolle en Fakkelbrigade. In zijn periode als artiest kampte hij met verslaving. In zijn Vrijheidscolleges vertelt hij de studenten over de manier waarop zijn verslaving hem zijn vrijheid ontnam en hoe hij die terugwon.

De studenten van Noorderpoort en het Alfa-college gaan met Rico, maar vooral ook met elkaar in gesprek over belangrijke thema’s. Ook spreekt een student over wat vrijheid voor hem betekent. “Het is erg waardevol dat studenten van elkaar te horen krijgen hoe verschillend vrijheid kan zijn en dat iedereen daar een ander en persoonlijk verhaal over heeft”, vertelt Marlies Blaauw, Coördinator Burgerschap bij Noorderpoort. “We merken vaak dat dit op een andere manier binnenkomt dan in een reguliere les-setting.”

Bab Ad-Daar (betekenis: ‘De deur staat altijd open’) verzorgt donderdag een voorstelling over hoop. De community van ruim 150 nieuwkomers ontwikkelt theatrale participatie-programma’s bij de voorstellingen van NITE en Club Guy and Roni. Gastheer en moderator van het programma is Ebel Jan van Dijk, directeur en bestuurder van Bevrijdingsfestival Groningen.

Burgerschapsonderwijs

De Vrijheidscolleges passen binnen het burgerschapsonderwijs van Noorderpoort en Alfa-college. Want binnen het mbo is er naast vakkennis ook aandacht voor maatschappelijke vraagstukken bij het vak Burgerschap. Studenten leren afwegingen en keuzes te maken in de maatschappij, voor hun toekomst. Wat is bijvoorbeeld je rol is als inwoner van een stad, als consument en als werknemer of ondernemer? En hoe ga je om met belangrijke thema’s als racisme, gelijke kansen en vrijheid?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen