Fijne Paasdagen

(Bewerkt Redactie)
(Bewerkt Redactie)
Foto: Pixabay

Het is Pasen. Hierbij denken we vooral aan eieren, paasstol, de paashaas, paasontbijt, paasbrunch en eieren zoeken. Maar wat is nu eigenlijk Pasen en waarom eten we eieren met de Pasen?

Wat is eigenlijk Pasen?

Pasen is een Christelijke feestdag waarop de opstanding van Jezus wordt gevierd. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Vroeger waren er in de lente meer eieren dan in de herfst of winter beschikbaar. De eieren werden in felle kleuren beschilderd om de lente en het voorjaar extra feestelijk te vieren. Ook de Paashaas is net als het ei een symbool voor vruchtbaarheid, omdat de haas zich makkelijk voortplant.

Vrolijk Pasen zeggen we omdat voor Christenen Pasen het feest is om de opstanding van Jezus te vieren.

Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten…. Geel is duidelijk een echte paaskleur en dat komt voort uit het oorspronkeljke lichtfeest.

De paashaas is een fictieve haas die rond Pasen actief is en komt volgens negentiende-eeuwse aannames voort uit een Germaanse traditie voor het vieren van de lente en het nieuwe leven. De paashaas speelt een grote rol in paassprookjes.

Ook het ontsteken van paasvuren is een landelijke traditie en worden vooral gehouden in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Geldeland.

In de provincie Groningen gebeurt dit op 22 locaties. Op eerste paasdaag worden vijftien vuren ontstoken en op tweede paasdag zijn dat er zes. Door een ongunstige windrichting is de kans op rook- en stankoverlast vrij groot en kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.

De Redactie van Groningen wenst iedereen fijne Paasdagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen