UMCG gaat kinderen met genderdysforie hormoonbehandeling bieden

Foto: De Redactie

Het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG start in april met de hormonale behandeling van kinderen met genderdysforie. Dat betekent dat kinderen het gevoel hebben in het verkeerde lichaam te zitten.

Het UMCG verwacht zo’n vijftig kinderen met genderdysforie per jaar te kunnen behandelen met puberteitsremmers of cross-sekse hormonen. De puberteitsremmers zorgen ervoor dat het lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke of mannelijke geslacht. Dit geeft de kinderen volgens het UMCG de tijd om te verkennen welke genderbehandeling gewenst is. De kinderen kunnen ook cross-sekse hormonen krijgen, oftewel hormonen van het gewenste geslacht.

Kinderen konden al langer terecht voor hormoonbehandeling bij de UMC’ s van Amsterdam en Nijmegen. De wachtlijsten zijn overal lang en dat zal volgens het Groningse ziekenhuis zo blijven. “Toch is het goed dat nu ook in Noord-Nederland een centrum is waar kinderen en jongeren met genderdysforie terechtkunnen voor een hormonale behandeling. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren de kans krijgen om in de eigen regio hun behandeling te krijgen”, aldus het UMCG.

De diagnostiek, indicatiestelling en de psychische begeleiding wrodt begeleid door Jonx, de jeugd GGZ afdeling van Lentis en het UMCG neemt de medische behandeling met hormonen voor hun rekening.

Puberteitsremmers

Puberteitsremmers zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke of mannelijke geslacht. Het geeft het kind met genderdysforie de tijd om te verkennen of, en zo ja, welke genderbehandeling gewenst is.

Uiteindelijk kiest zo’n vijftig procent van de kinderen voor een (vorm van) transitie. Als een kind stopt met het gebruiken van puberteitsremmers, komt het lichaam uiteindelijk alsnog in de puberteit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen