Ambulancezorg Groningen voorbereid op Operatie Ring Zuid: ‘Te laat komen is geen optie’

Foto: De Redactie

Het is cruciaal en van levensbelang dat de hulpdiensten zonder hinder en vertraging op de plaats van bestemming komen tijdens Operatie Ring Zuid. “Te laat komen is geen optie”, vertelt Paula Benjamins, teammanager van de ambulancepost Groningen op de website van Groningen Bereikbaar.

Ambulancezorg Groningen werkt vanaf dertien posten verspreid over de provincie. Bij de meest urgente en levensbedreigende meldingen is de aanrijtijd maximaal een kwartier. Daarom zijn er extra maatregelen genomen, zoals het opzetten van een tijdelijke extra post bij het Martini Ziekenhuis. Daardoor zijn de ambulances dichter in de buurt van de zuidelijke stadswijken waar de meeste verkeershinder wordt verwacht. De ambulance staat er op werkdagen elke ochtend en avond, en op zaterdag vanaf 15 uur.

Ook wordt een extra ambulance bij de post Niebert , tussen Groningen en Drachten, gestationeerd. Deze wagen zal vooral worden ingezet voor niet-spoedeisende ritten, zoals het vervoer van patiënten tussen ziekenhuizen of naar verpleeghuizen. “Voordeel van Niebert is dat het aan de goede kant ligt van de stad om bij het Martini Ziekenhuis te komen. Ook zijn ze dan snel in het ziekenhuis door ook gebruik te maken van de vluchtstrook”, verduidelijkt Benjamins.

Volgens de teammanager wordt tijdens de gehele operatie gemonitord of de ambulances bij urgente meldingen binnen de vereiste 15 minuten ook ter plekke zijn. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen”, stelt Benjamins. Volgens de teammanager mogen ambulances  bovendien gebruikmaken van vluchtstroken en licht- en geluidssignalen inzetten om ruimte te maken.

Het is daarom van het grootste belang dat mensen tijdens Operatie Ring Zuid de auto zoveel mogelijk laten staan, geen kruispunten blokkeren en een alternatieve manier van vervoer zoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen