Toename aantal WW-uitkeringen in Groningen

Foto: De Redactie

In februari nam het aantal WW-uitkeringen voor de vijfde maand op rij toe in de provincie Groningen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Toename WW-uitkeringen

Eind februari ontvingen 6.228 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is bijna 2,0% van de Groningse beroepsbevolking. In februari nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen toe met 3,4% (202 uitkeringen). In de gemeente Groningen nam het aantal uitkeringen toe met 5,9 procent; 2.561 inwoners uit de gemeenten ontvingen een uitkering.

Ook landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in de afgelopen maand. Met een toename van 4,0% was de landelijke stijging van de WW iets sterker dan die in Groningen.

Meer WW vanuit vervoer en logistiek

De sector vervoer en logistiek laat de laatste tijd een stijging van de WW zien. De sector heeft te maken met economische tegenwind. Toch blijven er veel baankansen, onder andere voor vrachtwagenchauffeurs. Vergrijzing zorgt voor een aanhoudende personeelsvraag. In Drenthe nam in het afgelopen jaar het aantal WW-uitkeringen in deze sector toe met 8%. Het aantal WW’ers groeide vooral onder vrachtwagenchauffeurs.

In de provincie Groningen stonden eind vorig jaar zo’n 650 vacatures open voor transport- en logistieke beroepen. De meeste vraag was naar laders, lossers, transportplanners en logistiek medewerkers.

Door vergrijzingsgolf veel vervangingsvraag

Vergrijzing speelt een belangrijke rol in de krappe arbeidsmarkt. Maar liefst de helft van de buschauffeurs is 55 jaar of ouder. Bij vrachtwagenchauffeurs is dit 4 op de 10.

De vergrijzing in vervoer en logistiek levert veel baankansen op voor werkzoekenden. Zij-instroom is een van de oplossingen om aan de personeelsvraag te kunnen voldoen. Bijna de helft van de mensen die aan het werk gaat in een transport- of logistiek beroep had daarvoor een ander soort beroep. Zij komen vooral uit de uitzendbranche, detailhandel, groothandel, landbouw en industrie.

Voor jongeren die nu kiezen voor een mbo-opleiding, zijn er goede baankansen na diplomering voor chauffeur wegvervoer, buschauffeur, matroos binnenvaart of logistiek medewerker.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen