Shortlist Beste Groninger Boek 2024 bekend

Foto: Publiek Domein

De shortlist voor het Beste Groninger Boek van 2024 is bekend. Jaarlijks maken tien boeken kans. De jury heeft vijf voor de categorie fictie en vijf voor non-fictie gekozen uit in totaal 49 inzendingen.

De twee winnende boeken worden zaterdag 25 mei bekend gemaakt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest in Forum Groningen. De winnaars ontvangen zoals elk jaar een kunstwerk.

Shortlist Fictie

De shortlist voor fictie is dit jaar divers en bevat poëzie, een dagboek, een jeugdboek, een boek in het Gronings en een roman. De genomineerde boeken uit de 26ingezonden boeken zijn:

  • Het Amazone-dagboek van Elzo Smid (Palmslag);
  • Levende legende, n Grunneger odyssee van Ingeborg Nienhuis (t Grunneger Bouk);
  • Als, dan van Janneke de Bijl (Nijgh & van Ditmar);
  • Mijn dochter draagt een steen van Lilian Zielstra (Passage);
  • De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp (Querido).

Shortlist Non-Fictie

Voor de categorie non-fictie, waarvoor 23 boeken werden ingezonden zijn de genomineerden:

  • Leven toevoegen aan de dagen, van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt van Els Quaegebeur & Sander de Hosson (Arbeiderspers)
  • Kinderen van Amalek, mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict van Erik Ader (Palmslag)
  • Fongers: het illustere rijwielmerk van Jos Rietveld (Joadoor BV)
  • Blauwestad, een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten van Karin Sitalsing (Atlas Contact)
  • Ei, foetus, baby: een nieuwe geschiedenis van zwangerschap van Trudy Dehue (Atlas Contact)

De jury bestaat dit jaar uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink, (winnaar non-fictie BGB 2023).

Leesclub

Behalve de officiële jury is er in de stad Groningen ook een lezersjury aan het werk. Tien mensen die van boeken houden, lezen de vijf genomineerde fictieboeken. Het boek dat zij het beste vinden wint de publieksprijs. Wil jij volgend jaar ook zo’n leesclub in je eigen gemeente starten? Neem dan contact op met NOORDWOORD door te mailen naar [email protected].

Prijsuitreiking

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest op zaterdag 25 mei in Forum Groningen. Dit feest is niet alleen voor de genomineerden en hun genodigden, maar voor iedereen die van goede boeken houdt.

Het wordt een feestelijke, gezellige avond met drankjes en lekkere hapjes, gesprekken met de genomineerde schrijvers en vooral veel ruimte om bij te praten en te netwerken.

De toegang is gratis, kaartjes zijn binnenkort te reserveren.

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen