Week van de Circulaire Economie gestart

Foto: WerkPro/SDG Groningen (CC BY-NC-ND 4.0 NL)

In Brouwerij De Prael werd maandagmiddag de Week van de Circulaire Economie (WCE) geopend door wethouder Kirsten de Wrede. Ongeveer 50 mensen waren aanwezig bij de opening

In de Week van de Circulaire Economie wordt aandacht gegeven aan circulaire initiatieven. Dat betekent dat afval niet wordt weggegooid maar wordt gebruikt als nieuwe grondstof. Denk aan een fiets die is opgebouwd uit oude onderdelen, stof die gemaakt is van afgedragen kleding of een bitterbal gemaakt van een restproduct van bier. Deze bitterbal konden de bezoekers van de kick-off proeven tijdens het openingsfeest. “Een circulaire economie kan alleen tot stand komen in nauwe samenwerking tussen lokale overheid, het bedrijfsleven, wetenschap, bewoners, en de lokale voorzieningen die mensen inspireren, kwalificeren en includeren”, aldus wethouder Kirsten de Wrede.

Sharon Postma (projectleider SDG House Groningen en programmamanager Noorderpoort Duurzaam) sprak over het belang van onderwijs in de circulaire transitie. Tijdens de Week van de Circulaire Economie doen studenten van Noorderpoort en het Alfa-college dit door middel van challenges: vraagstukken die uitgezet zijn door bedrijven uit de regio. Sharon Postma: “In het mbo bedenken we oplossingen voor onder andere circulaire vraagstukken in de regio. Zo maken we, vanuit Groningen, van de wereld een betere plek!”

Volgens Cees Jan Gieskes van Stichting WerkPro is het ook voor sociale ondernemingen van belang om hun rol in de circulaire transitie in te nemen. “De circulaire transitie gaat over grondstoffen, maar bovenal om verbinding tussen mnsen”, aldus Cees Jan Gieskes, directeur bestuurder van Stichting WerkPro. Bij verschillende bedrijfsonderdelen van WerkPro zijn er daarom activiteiten in de Week van de Circulaire Economie, waaronder een reparatiecafé, veganistische maaltijden en workshops om producten te upcyclen.

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van het Versnellingshuis, een  het

De evenementen vinden deze week plaats. Bekijk hier het hele programma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen