Woonlasten stijgen in Groningen met 5 procent

Foto: De Redactie

De woonlasten in de gemeente Groningen stijgen dit jaar opnieuw. De cijfers komen van het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de stijging van de gemeentelijke lasten.

De aanslag gemeentelijke woonlasten stijgt dit jaar ‘fors’, met maar liefst 5,9 procent”, aldus VEH. In alle gemeenten in Groningen stijgen de lasten. De gemeente Groningen stijgt met 5 procent naar gemiddeld 1013,66 euro, aldus de VEH. Vorig jaar betaalden inwoners gemiddeld 963 euro.

De onroerend zaakbelasting stijgt het meest in de stad met 9 procent naar gemiddeld 473,12. De rioolheffing gaat met 8 procent omhoog naar gemiddeld 167,10. De afvalstoffenheffing kost gemiddeld 373,44 euro, dat was vorig jaar 167,10 euro.

De grootste stijgers in woonlasten zijn de gemeenten Westerwolde en Veendam. In beide gemeenten stijgen de lasten, bestaand uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing met 10 procent.

Belangenvereniging Eigen Huis stelt dat huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden dit jaar gemiddeld 951 euro kwijt zijn aan gemeentelijke woonlasten, een stijging van 53 euro ten opzichte van een jaar eerder. In 94 gemeenten zijn inwoners dit jaar meer dan 1.000 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten, tegenover 54 gemeenten in 2023.

Inwoners van Bloemendaal (Noord-Holland) zijn gemiddeld het meest kwijt aan gemeentelijke woonlasten, inwoners van Rijssen-Holten (Overijssel) het minst.

Kijk hier voor een overzicht van alle gemeenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen