Studenten Alfa-college ontwerpen een groen schoolterrein en planten zelf bomen

Foto: Trees for All

Studenten van het Alfa-college, locatie Kluiverboom in Groningen planten deze woensdag 14 februari bomen om hun schoolterrein te vergroenen. De boomplantdag is onderdeel van het scholenprogramma Trees for Schools, een initiatief van stichting Trees for All waarbij mbo-studenten zelf in actie komen voor het klimaat en een groene leefomgeving.

Studenten maken met hulp van experts een ontwerp voor een groen schoolterrein en voeren dit zelf uit door bomen en struiken te planten.

Nieuw scholenprogramma voor het mbo

Het Trees for Schools-programma begon in het najaar van 2023 met een klimaatles voor de studenten van het Alfa-college. Tijdens deze les, verzorgd door gastdocenten van de Jonge Klimaatbeweging, leerden studenten meer over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij.

Enthousiaste studenten konden zich vervolgens aanmelden voor het projectteam, dat met hulp van landschapsarchitect Marieke de Keijzer een ontwerp maakte voor een groen schoolterrein. Het ontwerp wordt woensdag in de praktijk gebracht. Dan planten de studenten de bomen en struiken op de binnenplaats van hun school. Daarbij worden ze ondersteund door Trees for All en groenaannemer Donker Groep.

Het Alfa-college organiseert daarnaast nog een aantal andere activiteiten, zoals de aanplant van een moestuin en een open podium voor studenten.

Naast het Alfa-college in Groningen doen ook het ROC Tilburg School en het ROC Amsterdam mee.

Bewustwording creëren

“Trees for Schools is een succes”, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. “We zijn in september begonnen met een pilot met drie scholen. Ruim 550 mbo-studenten hebben de klimaatlessen gevolgd. Inmiddels liggen er drie prachtige ontwerpen klaar om de eerste mbo’s te vergroenen. De komende maanden gaan de bomen en struiken de grond in. En omdat het programma een succes is, kunnen dit jaar ook nieuwe mbo-scholen meedoen met Trees for Schools.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen