Martini Ziekenhuis wint CZ Zorgprijs

Foto: CC BY 2.0/Wikipedia Commons/Bert

Met een toilet dat voorkomt dat schadelijke röntgencontrastmiddelen in het afvalwater terechtkomen is het Martini Ziekenhuis de winnaar van de CZ Zorgprijs. De toilet is een proef op de afdeling Radiologie.

Het Martini Ziekenhuis heeft afgelopen zomer een test uitgevoerd. Op de afdeling Radiologie is een speciaal toilet geplaatst dat de contrastmiddelen opvangt. De test was heel succesvol en de uitgeplaste contrastvloeistof werd volledig weggefilterd en niet in het milieu terecht.

Normaal komen deze contrastmiddelen, die patiënten uitplassen na een onderzoek in het riool. Rioolwaterzuivering weet daar volgens het Martini Ziekenhuis geen raad mee, waardoor deze contrastmiddelen in het milieu terechtkomen. Ze zijn schadelijk en giftig voor het mileu.

CZ stelt jaarlijks de CZ Zorgprijs beschikbaar voor een bepaald thema. Deze keer was dat het thema duurzaamheid. Er werden 53 projecten ingediend, waarvan tien werden Het Martini Ziekenhuis werd de winnaar van de hoofdprijs van 15.000 euro. Dat geld wordt gebruikt voor de plaatsing (bij Radiologie) van zo’n toilet dat zowel MRI- als CT-contrastmiddelen opvangt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen