Waterkelder onder verdiepte ligging zuidelijke ringweg volgende week in gebruik

In de groene cirkels de waterafvoerbuizen in het beton.
In de groene cirkels de waterafvoerbuizen in het beton.
Foto: Aanpak Ring Zuid

Volgende week gaat Aanpak Ring Zuid het pompsysteem van de waterkelder, die onder de verdiepte ligging ligt testen. Bij deze test wordt de waterkelder ook in gebruik genomen, meldt Aanpak Ring zuid.

De test van het pompensysteem wordt gedaan van 18 tot 22 december. Aanpak Ring Zuid verwacht dat omwonenden hiervan geen hinder ondervinden.

“De neerslag wordt de komende jaren steeds heviger en intenser”, legt Jeroen Reessink van Aanpak Ring zuid uit op de website. “Daar moeten we bij het bouwen van de verdiepte ligging rekening mee houden”. “Als het regent, valt hier heel veel water in. Om te voorkomen dat de verdiepte ligging onder water komt te staan, stellen we zeer hoge eisen aan het waterafvoersysteem. De eis is dat het systeem een bui aan kan waarbij in honderd minuten 80 mm water valt. Ter vergelijking: normaal valt er in één maand in Nederland 70 mm. Naar verwachting komt zo’n bui maar eens in de 250 jaar voor.”

De verdiepte ligging is ruim een kilometer lang en heeft twee in- en uitgangen en twee open gedeelten.

“Tijdens zo’n megabui moet het systeem in de totale verdiepte ligging in honderd minuten 2.000 m3 water kunnen verwerken”, vervolgt Reessink. “Zo blijft het veilig om door de verdiepte ligging heen te rijden”.

Het wegdek loopt een beetje schuin af, waardoor het regenwater via de vele kolken en de waterafvoerbuizen in de wegvloer naar de waterkelder toestroomt. Deze waterkelder ligt op het diepste punt van de verdiepte ligging, onder de rijbaan, net ten westen van het Oude Winschoterdiep. De waterkelder is bijna net zo groot als een Olympisch zwembad en heeft een capaciteit van circa 2.000 m3.

Kanaal

De verdiepte ligging loopt door onder het Oude Winschoterdiep door. “De waterkelder bestaat uit verschillende compartimenten.
Het eerste regenwater dat vaak vervuild is wordt opgevangen in het vuilwatercompartiment. Het vervuilde water wordt afgevoerd op het riool en vervolgens gezuiverd. Valt er meer water, dan wordt dit opgevangen in het schoonwatercompartiment en daarna geloosd op het Oude Winschoterdiep. Er worden twee pompen geïnstalleerd, die elkaars reserve zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen