Nieuwe dienstregelingen voor bussen en treinen gaan zondag in

Foto: De Redactie

Aanstaande zondag 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in voor treinen en bussen. Dit betekent dat veel aankomst- en vertrektijden veranderen van bussen en treinen. Ook gaan er meer treinen rijden en zijn er veranderingen in lijnen en tijden van bussen.

Hieronder een overzicht

De dienstregeling van de NS breidt uit met meer treinen. Tussen grote steden gaan weer vier Intercity’s rijden. Dat geldt ook tussen de stad Groningen en Assen. In de spits rijden van maandag tot en met donderdag tussen Assen en Groningen vier Sprinters per uur. Nu is dat nog twee keer per uur. In totaal rijdt NS vanaf zondag met 1800 extra treinen per week.

“Hoewel hoge inflatie en structureel ander reisgedrag voor NS grote uitdagingen blijven, kunnen we Nederland in 2024 weer een aantal verbeteringen bieden”, vertelt Wouter Koolmees, president-directeur NS. “We zijn in onze nieuwe dienstregeling een half uur sneller in Berlijn, meer Sprinters in de spits tussen Assen en Groningen, we verbinden Breda beter met Amsterdam en rijden vaker tussen grote steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dat zijn extra treinen en verbindingen die ons land bereikbaar houden en waar de reiziger z’n voordeel mee kan doen.”

Wijzigingen treindienstregeling Arriva

Ook de treindienstregeling van Arriva verandert vanaf zondag. Zo vervalt de sneltrein vanuit Leeuwarden naar Groningen om 6.17 uur op werkdagen. De sneltrein vanuit Leeuwarden om 20.47 uur gaat op werkdagen weer rijden.

Op het traject Groningen-Winschoten gaat een extra sneltreinn rijden om 8.37 uur. Ook rijden de stoptreinritten uit Groningen vanaf 14.47 uur elk uur tot en met 17.47 uur weer door naar Winschoten. Vanuit Winschoten rijdt ook een extra trein naar Zuidbroek om tussen 15.10 uur en 18.10 uur.

De trein tussen Groningen en Delfzijl stopt vanaf zondag op de stations Loppersum en Appingedam op het andere spoor.

Nieuwe dienstregeling Qbuzz

De aankomst- en vertrektijden van veel buslijnen veranderen in Groningen. Ook rijdt een aantal buslijnen via een andere route.

In Groningen vervalt de route van lijn 8 tussen het Hoofdstation en Station Europapark (via de wijk Oosterpoort). Volgens Qbuzz maken te weinig reizigers gebruik van de buslijn. Lijn 8 rijdt in plaats daarvan tussen de Westerhaven en Station Europapark via de huidige route van lijn 19. Zo wordt Hoogkerk rechtstreeks verbonden met het Zuiderdiep.

Stadslijn nummer 17, die in de spits rijdt tussen Station Europapark en Euvelgunne, komt helemaal te vervallen. In plaats daarvan rijdt 178 in de ochtendspits vanaf het Hoofdstation, via parkeerplaats P3 en Eemspoort naar Siddeburen. In de middag rijdt lijn 178 richting het Hoofdstation via de industrieterreinen. Reizigers naar het zuidelijke gedeelte van Euvelgunne kunnen gebruikmaken van de bestaande lijn 76 en vervolgens uitstappen bij halte Gotenburgweg.

Doordat lijn 7 minder vaak gaat rijden en aanpassingen aan de route van lijn 35 en 39 in Vinkhuizen voert QBuzz een nieuwe spitslijn in: lijn 17. Deze rijdt vanaf het Hoofdstation via de Westerhaven naar de meubelboulevard aan het Hoendiep en de Protonstraat. Daarna rijdt de buslijn de huidige route op van de lijnen 35 en 39. Vervolgens gaat de route langs de halte Goudlaan, de Ringweg West en de busbaan Peizerweg terug naar het station.

Ook wijzigen lijnnummers van stadsbussen in Groningen-Zuid. Een overzicht van de wijzigingen op 10 december is hier te vinden. Qbuzz adviseert reizigers om voor vertrek gebruik te maken van de reisplanner van Qbuzz.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen