Belangrijk werk van Collenius te zien in Groninger Museum

08 dec 2023, 10:45 Nieuws
hermannus collenius de allegorie van de tijd groninger museum1jpg
Het Groninger Museum heeft het werk De allegorie van de tijd van de schilder Hermannus Collenius (1650-1723)gekocht. Het werk is sinds dinsdag te zien.
Het werk dook eerder dit jaar onverwachts op bij een veiling in New York. Het paneel met daarop een zeer zeldzaam stadsgezicht van Groningen, was een kleine eeuw spoorloos.

Groot interieurkunstwerk

Het paneel, dat door Sotheby’s in New York geveild werd onder de titel De allegorie van de tijd
, werd in 1908 verhandeld naar Amerika en verdween toen onder de radar. Het had ooit, met zeven andere schilderijen en een plafondschildering deel uitgemaakt van een geheel beschilderde kamer uit 1711 in een gebouw aan de Oude Boteringestraat 23 in Groningen. Sinds 1998 heeft het museum al vier schilderijen en het plafond in de collectie kunnen opnemen. Nu missen er nog drie na het aankoop van De allegorie van de tijd.

Eén van de oudste afbeeldingen van Groningen

Op de voorgrond van het schilderij ligt Chronos, de Griekse personificatie van de tijd, in Nederland bekend als “vadertje tijd”. Maar de achtergrond van het schilderij is nog interessanter: daar is een zeldzaam stadsgezicht van Groningen te zien. Het zijn drie huizen uit de Oude Boteringestraat, met in het midden het middeleeuwse Huis met de dertien tempels zoals dat eruitzag vóór 1706. Het is volgens het Groninger Museum één van de oudste geschilderde afbeeldingen van Groningen die nog bewaard zijn.
Schilder Hermannus Collenius (1650-1723) werd geboren in Kollum en woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Italië en Groningen.
De allegorie van de tijd , waarvan de aankoop mede mogelijk is gemaakt dankzij de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum, is nu te zien in de benedenhal van het museum.