‘Samen onder een dekentje, vergroot kans op schurft’

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Fhgd

GGD Groningen besteedt deze maandag aandacht aan schurft. Onder het motto ‘Dááág van de Schurft’ vraagt GGD Groningen aandacht aan deze besmettelijke huidaandoening.

“De dagen worden korter, we zitten weer meer binnen en kruipen ’s avonds graag tegen elkaar onder een dekentje”, aldus de GGD. “Dat zijn ideale omstandigheden voor de schurftmijt om zich te verplaatsen van de ene naar de andere persoon. Bij 15 minuten huid-op-huid contact kan dit al gebeuren”.

Schurft (ook bekend als scabiës) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. De meest voorkomende klacht bij schurft is jeuk.

Schurft gaat volgens de GGD niet vanzelf over en gerichte behandeling is nodig. “De huisarts stelt de diagnose en geeft een behandeladvies. Naast het gebruik van medicijnen is het belangrijk om kleding en beddengoed te wassen. Mensen uit de directe omgeving moeten hetzelfde doen. Alleen zo zeggen we ‘Dááág tegen schurft’!”

Informatie voor inwoners en zorgprofessionals

Inwoners van Groningen en zorgprofessionals met vragen over schurft, bijvoorbeeld over besmettelijkheid, de behandeling of over mogelijke contacten met iemand met schurft, kunnen contact opnemen via telefoonnummer 050-3674000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen