CDA Groningen presenteert tegenbegroting: lastenverlichting en minder prestigeprojecten

Foto: De redactie

De komende twee woensdagen bespreekt de Groningse gemeenteraad de ontwerpbegroting voor 2024. Het CDA Groningen publiceerde maandag een tegenbegroting waarin de plannen van coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie flink worden vertimmerd. Samen met veel andere oppositiepartijen verzet het CDA zich tegen de coalitieplannen om een reclamebelasting in te voeren. In de tegenbegroting van het CDA wordt deze belasting dan ook van tafel geveegd.

“De reclamebelasting moet van tafel. In deze tegenbegroting laten wij zien dat dit kan. We moeten onze ondernemers, verenigingen, kerken en dorpshuizen beschermen tegen deze ondoordachte, ondoelmatige en onevenwichtige heffing. Hier blijf ik mij met andere oppositiepartijen voor inspannen”, aldus fractievoorzitter Jalt de Haan van het CDA Groningen.

In haar tegenbegroting verlaagt het CDA Groningen ook de kosten van bewonersvergunningen en bedrijfsvergunningen met betrekking tot betaald parkeren. Hier voeren De Haan en met name zijn fractiegenote Etkin Armut al lange tijd stevige oppositie tegen.

“Het college gebruikt de uitbreiding en ophoging van betaald parkeren steeds meer om gaten in de begroting te dichten. In plaats van, zoals het ooit bedoeld was, om heel gericht de parkeerdruk te verlagen. Autobezitters en kleine ondernemers worden hierdoor echt uitgemolken. Dat kunnen en willen wij veranderen”, aldus De Haan.

In de tegenbegroting van het CDA Groningen wordt naast het doorvoeren van lastenverlichtingen ook gesneden in de gemeentelijke uitgaven. De partij financiert haar plannen onder andere door anderhalf procent van de cultuurbegroting af te romen en de snijden in de binnenstadsprojecten. Onder aan de streep leveren de plannen van het CDA de gemeente meer dan een half miljoen euro meer op dan ze de gemeentekas kosten. Het CDA vindt dit noodzakelijk om de wankele gemeentefinanciën op peil te brengen.

“Zeker gezien de hoge rentestanden en de onzekere financiële positie van onze gemeente is het verstandig de komende jaren wat minder te lenen voor prestigeprojecten en de pof waarop het college leeft door te prikken”, besluit De Haan.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen