Aziatische tijgermug al in acht provincies opgedoken

Aziatische tijgermug.
Aziatische tijgermug.
Foto: Publiek Domein

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website.

De provincie Groningen komt nog niet voor in de lijst met locaties, blijkt uit het overzicht vondsten van de NVWA. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen. Ook zijn er meerdere meldingen vanuit de gemeente Assen

De Aziatische tijgermug hoort niet in Nederland thuis. De mug kan meer dan twintig virusziektes overbrengen, waaronder knokkelkoorts en zika, en wordt daarom bestreden. Tijgermuggen liftten oorspronkelijk vanuit Azië mee naar Nederland in autobanden en in bepaalde bamboeplantjes. Tegenwoordig zijn er ook al veel tijgermuggen in mediterrane streken. Die komen naar Nederland in auto’s, caravans en campers van vakantiegangers.

De stichting platform Stop Invasieve Exoten, die de ontwikkeling van exotische muggen in Nederland al jaren bijhoudt, vindt dat de NVWA vakantiegangers veel beter moet waarschuwen om de import van exoten te voorkomen. Uit de cijfers van de NVWA blijkt dat de bestrijding van tijgermuggen in woonwijken in het verleden niet altijd even succesvol is geweest, zodat muggeneitjes kunnen overwinteren. “Als de tijgermug zich echt vestigt in Nederland wordt het heel moeilijk om ze nog effectief te bestrijden”, aldus voorzitter Wilfred Reinholt van het platform.

De NVWA maakt pas volgend jaar bekend hoeveel exotische muggen er in totaal in Nederland zijn gevonden dit jaar. Behalve tijgermuggen komen ook Aziatische bosmuggen en gelekoortsmuggen voor in Nederland.

Signalement

  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn vrij kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen