In 2025 zeven weken geen treinen van en naar Groningen

Foto: De Redactie

In 2025 rijden zeven weken geen treinen van en naar station Groningen. De buitendienstelling van 51 dagen is nodig omdat een deel van het werk aan het spoor en het station alleen kan gebeuren als er geen treinen rijden. Het gaat om de periode tussen 17 mei en 7 juli 2025.

De geplande treinvrije periode zou eigenlijk dit jaar plaatsvinden. Vorig jaar werd bekend dat de werkzaamheden twee jaar opschuiven naar 2025.

Tijdens de treinvrije periode worden perrons afgebouwd, spoorlijnen doorgekoppeld, sporen verlegd en vernieuwd, wissels verwijderd, vervangen en verplaatst. ook de blauwe brug wordt verwijderd in deze periode.

Volgens Groningen Spoorzone wordt er in de zomer van 2025 dag en nacht doorgewerkt om al het werk binnen de daarvoor beschikbare tijd af te ronden. “Een periode zonder treinen van deze omvang is een militaire operatie en wordt tot op het kwartier gepland”, meldt de organisatie.

De werkzaamheden gebeuren niet allemaal tegelijkertijd en daarom is de buitendienststelling opgeknipt. Aan de oostzijde, in de richting van en naar Zwolle, rijden er 51 dagen geen treinen. Aan de westzijde, de treinen in de richting van Leeuwarden, rijden binnen die 51 dagen voor een periode van 21 dagen geen treinen.

Na deze werkzaamheden worden het station en de reizigerspassage in gebruik genomen. Het project is dan nog niet klaar, maar een groot deel van het werk is dan klaar. Het treinstation kan dan voor het grootste deel open. De busonderdoorgang moet dan nog worden afgebouwd.

Het project is volgens de huidige planning in de zomer van 2026 klaar. Dat is ook het moment dat de gemeente start met de gebiedsontwikkeling aan de noord- en zuidzijde van het station.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen