Stadskaart Groningen uit de atlas van Blaeu digitaal ingekleurd! – “Beren en monniken in Groningen 1658”

Foto: via Historische Stadskaarten Full Colour

Historische stadskaarten van Nederlandse steden die in de 17de en 18de eeuw als gravures werden gepubliceerd zijn wereldberoemd. Ze zijn door Nederlandse kaartenmakers vervaardigd en hebben een voor die tijd grote nauwkeurigheid. Kenmerkend voor de kaarten is de driedimensionale weergave van de bebouwing vanaf een hoger punt bezien. Als het om belangrijke gebouwen gaat zoals kerken, paleizen en raadhuizen, zijn deze tot in grote detail weergegeven.

Het digitaal inkleuren van de stadskaart Groningen 1658 vond de afgelopen maand plaats en heeft een heel mooi eindresultaat opgeleverd zoals op bovenstaande afbeelding is te zien. De kleuren zijn zeer nauwgezet aangebracht en door het gebruik van verschillende tinten komt Groningen 1658 opnieuw tot leven.

Dankzij de heldere kleuren en de hoge resolutie is de stadskaart beter leesbaar geworden en zijn meerdere details te herkennen die in de zwart-wit versie onherkenbaar blijven. Voorbeelden zijn de begrafenis die op de niet meer bestaande Nieuwe Begraafplaats St. Walburg plaatsvindt of de scheepswerf waar een boot wordt gebouwd.

De uitgebreide vestingwerken met 17 bastions of dwingers (aangelegd 1608-1624) zullen ongetwijfeld een grote indruk hebben gemaakt in de 17de eeuw. Ze zouden in het Rampjaar 1672 nog hun dienst bewijzen toen ‘Bommen Berend’ de stad belegerde. Op de stadskaart wordt duidelijk dat het water in de vestinggracht niet in directe verbinding staat met het water van omliggende weteringen en vaarten. Op vijf plaatsen wordt de vestinggracht door een wetering doorsneden. Bij de kruising heeft de wetering aan weerszijden een gemetselde dam, ook wel een beer genoemd. Op deze beren zijn kleine ronde elementen gemetseld die in een punt eindigen. Deze worden monniken genoemd en maakte het voor de vijand onmogelijk om over de beer te lopen of te klimmen.

Het interessante van de digitaal ingekleurde stadskaarten is niet alleen dat het een genoegen is om door de stad ‘te dwalen’ maar vooral dat zij een nieuwe kijk op onze oude binnensteden geven.

Geïnteresseerd in een digitaal ingekleurde stadskaart van Groningen 1658? Tot en met 28 april nu verkrijgbaar met 5,00 euro korting!

Kijk voor meer informatie: www.historischestadskaartenfullcolour.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen