Provincie Groningen geeft per inwoner meeste uit in Nederland

Foto: De Redactie

De provincie Groningen geeft per inwoner het meeste uit van alle andere provincies in Nederland. Per inwoner gaf de provincie gemiddeld 727 euro per inwoner uit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Noordelijke provincie geven meer uit aan het openbaar vervoer, de wegen en natuur, dan bijvoorbeeld Noord-holland en Zuid-Holland.

Dunner bevolkte provincies geven volgens het CBS doorgaans meer uit per inwoner dan de dichter bevolkte provincies. Zo gaf de provincie Groningen in 2021 per bewoner vier keer meer uit dan Noord-Holland.

In de provincie Groningen gaat veel geld uit naar openbaar vervoer. Dat komt deels doordat de provinciebesturen van Groningen en Drenthe samen (deels) verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer in de regio.

‘In het noorden van het land wordt een groot deel van het openbaar vervoer door de provincies aanbesteed. In het westen van het land spelen daarentegen samenwerkingsverbanden tussen gemeenten als Den Haag en Rotterdam een grote rol in het organiseren van het lokale vervoer’, aldus het CBS. Daarnaast is in het noorden en het oosten van het land het aantal kilometer provinciale weg per inwoner groter dan in het westen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen