Amaliatunnel, fietstunnel onder Brailleweg, vanaf volgende week definitief dicht

Foto: Google Maps

Vanaf volgende week maandag 6 maart is de Amaliatunnel, de fietstunnel onder de Brailleweg door, definitief dicht. De tunnel wordt afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe inrichting van de kruising Hoornsediep-Brailleweg-Maaslaan, meldt Aanpak Ring Zuid.

Omleidingen fietsers

Fietsers moeten de komende tijd omrijden via de Parkweg of de Van Iddekingeweg. Er wordt nog naar andere oplossingen gezocht. Fietsers vanuit De Wijert richting het centrum, kunnen het beste omrijden via de Hereweg. Kom je vanuit de Rivierenbuurt en ga je richting het westen, dan kun je het beste via de Parkweg fietsen. “We realiseren ons dat voor sommige mensen een flinke omleiding is’, aldus Aanpak Ring Zuid. “We zijn op zoek naar een betere oplossing hiervoor”.

Ovonde

Op deze plek komt in de toekomst een gelijkvloerse oversteekplek voor fietsers en voetgangers, met verkeerslichten. De tunnel moet worden afgebroken voor de aanleg van een ovale rotonde (ovonde) aan de noordzijde van het Julianaplein. Via deze ovonde kan het autoverkeer straks vanaf de Brailleweg de Hereweg bereiken, en omgekeerd.

Sloop

Voordat de tunnel wordt gesloopt, wordt eerst grond afgegraven rondom de tunnel. Ook worden proefsleuven gegraven om te kijken welke kabels en leidingen er liggen. Op maandag 20 maart begint vervolgens de echte sloop van de tunnel. Omwonenden worden via een brief geïnformeerd over de te verwachten overlast.

De sloop duurt twee weken, tot en met maandag 3 april.

Autoverkeer

Ook autoverkeer krijgt te maken met afsluitingen en omleidingen. Vanwege de werkzaamheden zijn de Brailleweg en het Emmaviaduct tussen 2 en 6 maart dicht voor autoverkeer. Ook de toerit naar en afrit Groningen-Centrum vanaf de A28 is afgesloten, vanwege het verleggen van de Brailleweg. Het nieuwe deel wordt in deze periode aangesloten op het Emmaviaduct.

De Amaliatunnel werd in 2007 aangelegd en vormde voor fietsers en voetgangers de verbinding tussen het Hoornsediep oostzijde en het fietspad bij het Noord-Willemskanaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen