PvdA wil ontwikkelaars verplichten geld te storten in fonds sociale woningbouw

Foto: De Redactie

Ontwikkelaars moeten eerlijk bijdragen aan het bouwen van sociale huur en betaalbare koopwoningen. Dat vindt de PvdA in Groningen. Als zij dat niet doen, moeten ze volgens de PvdA een bedrag storten in een ‘vereveningsfonds’ sociale woningbouw.

Dit fonds moet ervoor zorgen dat er minimaal 30 procent sociale woningbouw of betaalbare koop wordt gerealiseerd in de gemeente. De partij komt met een voorstel voor het instellen van dit fonds tijdens de gemeenteraadsvergadering op 8 maart.

Maatschappelijke opgave

Het steekt PvdA-raadslid Rico Tjepkema dat het projectontwikkelaars niet altijd een percentage van 30 procent sociale huur of het gewenste aantal betaalbare koopwoningen bouwen bij nieuwbouwprojecten. “Projectontwikkelaars behalen meer winst met het bouwen van duurdere woningen. Zeker als de grond in hun bezit is er ze daar dus meer over te zeggen hebben. Daarmee dragen ze niet genoeg bij aan de grote maatschappelijke opgave om meer sociale huur en- koopwoningen te realiseren. Daar is juist een enorme behoefte aan is. Als gemeente moeten we grip houden en er alles aan doen om mensen een dak boven het hoofd te bieden, ook als zij een kleinere portemonnee hebben”.

Verplichte bijdrage

Voor de PvdA staat het voorop dat bij elke bouwopgave goede afspraken worden gemaakt met ontwikkelaars om genoeg betaalbare woningen te bouwen. Het op te richten vereveningsfonds dient als achtervang. Tjepkema wil met het instellen van een vereveningsfonds juridisch borgen dat kosten voor het niet realiseren van het gewenste percentage sociale huurwoningen en sociale koopwoningen voortaan op projectontwikkelaars kunnen worden verhaald en in het vereveningsfonds worden gestort. “Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de wooncrisis op te lossen. Met dit fonds kunnen we dat als gemeente afdwingen.”

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen